Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Шановні користувачі!

Шановні користувачі! 

 

З метою збереження здоров’я користувачів та працівників Бібліотеки просимо не відвідувати Бібліотеку у разі наявності у вас респіраторних симптомів (нежить, біль в горлі, кашель, чхання, підвищення температури тощо).

Для безпечного відвідування Бібліотеки під час карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) відвідувачам / користувачам Бібліотеки необхідно:

  • Бути в респіраторах або захисних масках, що закривають рот та ніс, протягом всього часу перебування в приміщеннях Бібліотеки. Особи без вдягнутих засобів індивідуального захисту до приміщень Бібліотеки не допускаються. Обслуговування особи, яка не дотримуватиметься даної вимоги, буде припинено.
    Для використаних засобів індивідуального захисту у всіх зонах обслуговування користувачів Бібліотеки встановлено окремі контейнери / урни з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами.
  • Дотримуватися фізичної дистанції у 1,5 метри, у т. ч. орієнтуючись на тимчасове маркування у місцях масового скупчення відвідувачів.
  • Регулярно та ретельно мити руки або користуватися диспенсерами з спиртовмісними антисептиками, встановленими біля входу до Бібліотеки, в читальних залах, на кафедрах видавання літератури, в туалетних кімнатах тощо.
  • Під час відвідин Бібліотеки враховувати встановлені на період карантину перерви для здійснення санітарно-протиепідемічних заходів (дві, тривалістю 15 хв. кожна), під час яких користувачі полишають читальні зали щоби працівники  могли здійснити дезинфекцію поверхонь і обладнання  та провітрити приміщення.
  • Користуватися власними справними навушниками (з мінімальною довжиною кабелю 2 м та роз’ємом 3,5 мм) для прослуховування аудіоматеріалів в Інтернет-центрах Бібліотеки. Підключення навушників до бібліотечних комп’ютерів здійснює черговий бібліотекар / бібліограф.
  • Мати власні ручки для заповнення реєстраційної картки, вимог на літературу тощо.

Відповідно до Правил користування НБУ ім. Ярослава Мудрого та за умови неухильного дотримання користувачами протиепідемічних заходів Бібліотека продовжує надавати наступні послуги:

  • Здійснює запис до Бібліотеки та оформлення читацьких квитків.
  • Видає у тимчасове користування документи з бібліотечних фондів користувачам абонемента та читальних залів, абонентам МБА.
  • Надає безкоштовний доступ до електронних інформаційних ресурсів Бібліотеки (віддалений - на сайті https://nlu.org.ua/; у залах каталогів і читальних залах, ЦПІ - з використанням бібліотечних комп’ютерів) та до відкритих  зовнішніх електронних інформаційних ресурсів (в  Інтернет-центрах Бібліотеки).

Разом із тим просимо зауважити наступні зміни в порядку обслуговування користувачів, пов’язані з організацією протиепідемічних заходів: 

  • Кількість користувачів, які можуть одночасно перебувати у залах та центрах Бібліотеки, визначається Бібліотекою з урахуванням площі кожного окремого приміщення та рівня епідемічної небезпеки, встановленого рішенням Державної / регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, чинного у день відвідування користувачем Бібліотеки.
  • За потреби, в залах каталогів і читальних залах здійснюється відповідне маркування робочих місць користувачів, які дезинфікуються після кожного користувача.
  • В Інтернет-центрах: здійснено реорганізацію простору; після закінчення кожного сеансу користувача усі поверхні робочого місця (стіл, стілець,  клавіатура, мишка та ін.) обробляються антисептиками;  монітори комп’ютерів, призначені для роботи користувачів, захищені плівкою (щоб уникнути їх пошкодження спиртовмісними рідинами).
  • Доступ користувачів до карткових каталогів тимчасосов обмежено.
    Для пошуку  документів / інформації необхідно скористатися електронним каталогом, у разі потреби - звернутися за допомогою до чергового бібліотекаря / бібліографа залу каталогів / читального залу.
  • Тимчасово відмінено відкритий доступ користувачів до фондів, представлених у читальних залах Бібліотеки. Для отримання таких документів необхідно скористатися електронним каталогом, оформити відповідне замовлення та звернутися до чергового бібліотекаря / бібліографа.
  • Усі бібліотечні документи, повернені користувачами та абонентами, вилучаються із обігу на 2 доби для проведення протиепідемічних заходів, після чого можуть видаватися іншим користувачам.
  • Тимчасово не надаються платні послуги з підготовки письмових фактографічних і тематичних довідок для фізичних та  юридичних осіб; формування бібліографічних списків; проведення палітурних, брошурувальних робіт для підшивок документів з фондів бібліотеки. 
    Відновлення
    надання платних послуг у повному обсязі здійснюється поступово з відповідним інформуванням на сайті https://nlu.org.ua/article.php?id=3.
  • Проведення бібліотечних соціокультурних заходів здійснюється з урахуванням  встановленого у м. Києві рівня епідемічної небезпеки та  чітким дотриманням постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України  гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (із наступними змінами), постанови Головного державного санітарного лікаря України від  06.06.2020 № 35 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо  організації протиепідемічних заходів під час проведення культурно-мистецьких заходів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)».    

Поряд із тим Бібліотека проводить соціокультурні заходи у форматі он-лайн із подальшою публікацієюю  відеоматеріалів у соціальних мережах.