Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка «Моя країна – Україна»

 

                                                                                                       Любіть Україну у сні й наяву,
  Вишневу свою Україну,
  Красу її, вічно живу і нову,
  І мову її солов’їну.


В. Сосюра

 

imageУкраїна цього року відзначає 30-ту річницю проголошення незалежності. 24 серпня 1991 року на карті світу з’явилася незалежна держава Україна із своїми державними символами.

Наш прапор – це символ Свободи і Незалежності, слави і відродження. Під його знаменом багато поколінь українців йшло до проголошення самостійної України. Під ним український народ утвердив віковічну ідею про державність і самостійність. Це прапор миролюбства. Його барви – блакить неба й зерновий лан символізують велику працю наших людей від сходу до заходу України й з півночі до півдня.

Україна – найбільша країна в Центрально-Східній Європі. ЇЇ площа становить 603 628 км². Складається з 24 областей, Автономної Республіки Крим і двох міст зі спеціальним статусом: Київ – столиця та найбільше місто і Севастополь.

Україна – це наша земля, наш рідний край, наша країна з славною багатовіковою історією і мудрими, талановитими людьми, з чарівною піснею, що дивує весь світ, багатющими народними традиціями, з мальовничою природою. Це велика держава в Європі, що налічує понад 52 мільйони чоловік і де живуть різні народи. Населення України відрізняється строкатим етнічним складом, її територія стала домом для представників понад 130 народностей. Це гуцули, лемки, бойки, або українські горяни, що мешкають у Галичині і Буковині, у Карпатах і Прикарпатті. Це і поліщуки з українського Полісся. Українці живуть і на Середньому Подніпров’ї, або Наддніпрянщині, і на Волині, і на Поділлі, і на Слобожанщині, і на Полтавщині, і на півдні України, в таврійських степах і Криму. Крім українців, нашу землю заселяють люди інших національностей. Серед них найбільшу групу становлять росіяни, білоруси, поляки, чехи, молдавани, євреї, румуни, греки, татари, гагаузи та ін. І всі вони знайшли в нашому краї свою батьківщину.

Велика розмаїтність традицій, які виникли від змішання різних культур, роблять її неповторною. Кожен регіон має свої особливості. Українська культура – це яскраве поєднання культур різних народів, які проживали і проживають на території України. Саме це робить її такою цікавою.

Україна – це історія народу, який протягом багатьох віків боровся за свою свободу і незалежність. Це його славні лицарі Петро Сагайдачний, Іван Сірко, Богдан Хмельницький, Максим Залізняк, Іван Мазепа, Олекса Довбуш, Устим Кармелюк, які віддали своє життя за щастя народу.

Це і такі відомі всьому світові діячі української культури, як Тарас Шевченко і Іван Франко, Леся Українка і Олександр Довженко, Микола Лисенко і Оксана Петрусенко, Марія Заньковецька і Соломія Крушельницька, Микола Костомаров і Михайло Грушевський.

Наша мова є однією з найбільш красивих і мелодійних. На Всесвітній конференції мовознавців у Римі (у середині 20-х років минулого століття) українську мову за мелодійністю визнали другою після італійської. Вона належить до найпоширеніших мов світу і займає за кількістю її носіїв 26-те місце. 

На території нашої країни знаходяться унікальні споруди, які визнанні міжнародними організаціями як світова культурна спадщина. Велике значення в залучення кожної людини та суспільства в цілому до системи загальнолюдських цінностей, досвіду попередніх поколінь відіграють історичні, архітектурні пам’ятки, заповідники та музеї. Кожна з таких пам’яток (Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець» м. Кам’янець-Подільський; Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця» м. Хотин Чернівецької обл.; Національний дендрологічний парк «Софіївка» м. Умань т.д.) носить в собі відбиток історичного значення та виступає носієм національно-культурної самобутності нашої країни. 

Саме тут, в Україні, знаходяться шедеври архітектурного православного зодчества такі якimage Софійський собор у Києві, побудований в XI столітті великим князем Ярославом Мудрим, і Києво-Печерська лавра – один їх найдавніших монастирів на Русі.

Від високих гір Карпат до берегів Чорного моря, від крихітних сіл до великих промислових центрів – Україна є захоплюючим напрямком для подорожей. Без Олешківських пісків на Херсонщині, Буцького каньйону на Черкащині, базальтових стовпів Рівненщини, без Карпатських гір і териконів, Дніпра, Десни й Південного Бугу Україна не така чарівна.

В країні дуже багато дивовижних місць, побачити які потрібно кожному. В першу чергу, вражає багатство природи цього краю. Щоб викупатися в теплому морі, полежати на золотистих піщаних пляжах, варто вирушити на південь: курорти Чорного і Азовського морів щорічно приймають тисячі туристів. Крім морського узбережжя, дельфінаріїв і аквапарків іноземці можуть також відвідати унікальний біосферний заповідник «Асканія-Нова». Тут в природних умовах гуляють на волі зебри, антилопи канна, бізони, верблюди, табуни коней Пржевальського.

Ще одна перлина півдня України – Одеса. Це одне з найбільш самобутніх міст, який відразу ж завойовує симпатію, завдяки неповторному говору і унікальному гумору. Приїхавши сюди, обов’язково потрібно відвідати Приморський бульвар, сфотографуватися на Потьомкінських сходах і на тлі колонади, купити квиток на виставу в одному з найкрасивіших оперних театрів Європи, прогулятися по Дерибасівській.

Карпати – справжній скарб країни. Взимку тут можна покататися на лижах чи сноуборді, зустріти Новий рік в хатинці пастуха на вершині гори, навесні відправиться в долину нарцисів, влітку – піднятися на полонину і спробувати відшукати квітку едельвейса, спуститися по гірській річці, а восени – назбирати білих грибів. Також обов’язково варто відвідати солоні озера в Солотвино, термальні басейни в Берегово, озеро Синевир, страусину ферму в Хусті, скуштувати найкращі сири та марочні вина Закарпаття в селі Нижнє Селище. Круглий рік відпочиваючих приймають численні санаторії та лікарні: цей край славиться своїми природними мінеральними джерелами.

Є в Україні і своя Венеція – це невелике багатонаціональне містечко Вилкове в дельті Дунаю (Одеська область). Замість вулиць там прориті канали, а транспортне сполучення можливо тільки на човнах або катерах.

Золотоверхий Київ – це серце України, її культурний і духовний центр, розділений на дві частини величним Дніпром. Місту вже понад півтори тисячі років, і кожна епоха залишила на ньому свій відбиток. Прогулюючись по вузьких вуличках і просторим проспектам, можна побачити пам’ятки архітектури часів Київської Русі і козацтва. Численні собори і церкви, яким налічується кілька сотень років, заливають на свята всю округу переливчастим дзвоном.

Україна продовжує активно розвиватися, однак стикається також з численними труднощами,image вже відбулося дві революції – Помаранчева й Євромайдан, триває війна на Сході країни, анексований Крим. Незважаючи на усі негаразди, що відбуваються зараз, всі ми прагнемо одного – миру, спокою, міцної та квітучої держави та чистого неба над головою.

З нагоди національного свята нашої державності Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого протягом 2021 року організовувала цикл тематичних виставок «Моя країна – Україна». Ми знайомили наших користувачів із народними святами, обрядами та традиціями українського народу, розповідали про промисли і ремесла , які є невід’ємною складовою української культури. Деякі експозиції були присвячені окремим регіонам нашої країни.

Дана експозиція організована під гаслом «Україна – єдина країна». На ній представлено документи та публікації з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого, які розповідає про всі регіони нашої країни – від сходу до заходу й з півночі до півдня. ….

Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського 1; загальний читальний зал № 1

Термін експонування: 10 грудня 2021 р. – 16 січня 2022 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів О.М. Круліковська.