П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка «Моя країна – Україна»

(Народні промисли і ремесла України)

 

На землі великій є одна країна:

Гарна й неповторна, мила Україна.

І живуть тут люди добрі, працьовиті,

І скажу, до речі, ще й талановиті…

 

Протягом 2021 року Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого організовує цикл тематичних виставок «Моя країна – Україна» (до 30-річчя незалежності України).

24 серпня 1991 року сталася важлива подія – Україна проголосила про свою державну незалежність. Незалежність України – заслуга не лише певних політичних сил та рухів, а й усього народу, багатьох його поколінь. За нею – Київська Русь, козацька держава, три роки національної революції та драматичної самооборони Української Народної Республіки; десять років національно-культурного будівництва часів «українізації», і всенародне протистояння гітлерівському нашестю, тяжка праця народу в післявоєнній відбудові та у створенні індустріальної потуги сучасної України.

imageДруга виставка з цього циклу присвячена народним промислам і ремеслам України, які є невід’ємною складовою української культури. Упродовж століть десятки й сотні тисяч майстрів – килимарниці, вишивальниці, ткачі, гончарі, різьбярі по дереву, кістці та рогу, майстри декоративного розпису, склороби-гутники, золотарі-ювеліри, ковалі, майстри лозоплетіння і художньої обробки шкіри та багатьох інших професій – створювали речі, необхідні людям у побуті. Кращі з них ми називаємо тепер творами народного мистецтва.

Вони увібрали у себе риси, притаманні окремим етнографічним регіонам країни. З покоління в покоління передавалися таємниці технічної та технологічної майстерності, вдосконалювалися прийоми обробки природних матеріалів. Народне мистецтво – це минуле в сьогоденні, жива традиція, ланцюг, що незмінно зберігає спадкоємність поколінь, народів, епох. І кожен виріб несе в собі добро, радість, тепло рук майстра і нестримну фантазію. У ряді населених пунктів (Опішня, Решетилівка, Косів, Богуслав, Гавареччина, Петриківка, Діхтярі, Глиняни, Клембівка та інші) існували школи традиційного народного мистецтва.image

Експозиція виставки «Народні промисли і ремесла України» містить книги, яскраві альбоми, каталоги виставок та статті з періодичних видань, які відображають багатство видів та форм народних художніх промислів.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою :

вул. Грушевського Михайла, 1

2-й поверх, загальний читальний зал №1.

 

Термін експонування: 1 березня – 15 квітня 2021 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Круліковська О.М.