Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 150-річчя від дня народження М. С. Грушевського (1866–1934),

українського історика, державного і громадсько-політичного діяча 

 

про виставку / структура


 

image

 

Він писав нам нашу історію і творив нам нашу історію.

 І. П. Крип’якевич

 

В історії української науки і культури одне з почесних місць по праву належить Михайлу Сергійовичу Грушевському. Володіючи енциклопедичними науковими знаннями, здатністю всебічно аналізувати і в художній формі відтворювати історичні процеси, він яскраво виявив себе в багатьох галузях знань: історії, археографії, літературознавстві, фольклористиці та ін. Але насамперед М. С. Грушевський – визначний історик українського народу, який створив перше найбільш повне, узагальнююче дослідження з історії України від найдавніших часів до другої половини ХVІІ ст. Наукова концепція М. Грушевського ґрунтується на органічній єдності високого професіоналізму викладення матеріалів, глибоких знаннях літератури і джерел та оригінальності їх трактування.

Блискучий вчений, видатний організатор наукового життя, Михайло Грушевський був головою Наукового товариства імені Шевченка, історичної секції Всеукраїнської Академії наук, керівником університетської та академічної кафедр, засновником львівської і київської наукових шкіл, які складають цілу епоху у вітчизняній історіографії.

Як політичний діяч Михайло Грушевський пройшов шлях від засновника національно-демократичної партії Галичини і Товариства українських поступовців у Києві до творця засад Української незалежної держави з обранням його головою Центральної Ради Української Народної Республіки.

Навколо імені Грушевського, його творчої спадщини ведуться не лише наукові дискусії, а й гостра ідейно-політична боротьба, яка відображає зіткнення різних, подеколи полярних, світоглядних позицій окремих авторів, напрямів і течій в історичній та суспільній думці. Все це вимагає зваженої об’єктивної оцінки наукового спадку вченого, що можливо лише в результаті всебічного й глибокого його вивчення.

29 вересня 2016 року виповнюється 150 років від дня народження Михайла Грушевського. З нагоди цієї знаменної дати та на виконання Указу Президента України в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено віртуальну книжкову виставку, яка висвітлює величезний науково-творчий спадок видатного вченого.

Виставка репрезентує книжкові видання із фондів НПБУ, які вийшли друком за часи незалежності України. Її композиційна структура обумовлена визначеною концепцією і складається з двох основних розділів:

науково-творча спадщина М. С. Грушевського;

література про нього.

Науково-творча спадщина Михайла Грушевського представлена насамперед багатотомними виданнями праць ученого. Зокрема, це фундаментальна «Історія України-Руси» (Київ : Наук. думка, 1991), «Історія української літератури» (Київ :  Либідь, 1993), «Твори : у 50 т.» (Львів : Світ, 2002). До цієї групи видань також включено 6-томне «Листування Михайла Грушевського» (Київ ; Нью-Йорк ; Париж ; Львів ; Торонто, 1997), що складає серію «Епістолярні джерела грушевськознавства».

Окремий підрозділ віртуальної експозиції становлять монографії та збірки творів

М. С. Грушевського, куди ввійшли популярні й наукові праці з історичної тематики, вибрані твори з художньої спадщини Михайла Грушевського, його щоденникові записи. Цю низку видань складають: «Нарис історії Київської землі від смерті Ярослава до кінця XIV сторіччя» (Київ : Наук. думка, 1991), «Барське староство : історичні нариси, XV-XVIII ст.» (Львів, 1996), «Як жив український народ» (Київ : Веселка, 1992), «З історії релігійної думки на Україні» (Київ : Освіта, 1992), «Про українську мову і українську школу» (Київ : Веселка, 1991), «Ілюстрована історія України» (Київ : Наук. думка, 1992); збірки «На порозі нової України : статті і джерельні матеріяли» (Нью Йорк ; Львів ; Київ ; Торонто ; Мюнхен : [УІТ], 1992), «Із літературної спадщини» (Нью-Йорк ; Київ : [Книга], 2000), «Предок : із белетристичної спадщини» (Київ : Веселка, 1990); «Щоденник (1888–1894)» (Київ, 1997) та ін.

Література про Михайла Грушевського представлена виданнями праць сучасних науковців. У цих розвідках досліджено життєвий шлях видатного політика, вченого, історика і на основі раніше невідомих архівних джерел відтворено факти наукової, громадської й державно-політичної діяльності, досліджено останні роки його життя; на базі аналізу творчої спадщини М. С. Грушевського зроблено спробу надати об’єктивну оцінку політико-правової концепції вченого.

 

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ.