П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 140-річчя від дня народження Михайла Бойчука, українського художника-монументаліста


image30 жовтня виповнюється 140 років від дня народження українського художника, маляра-монументаліста, представника Розстріляного відродження – Михайла Львовича Бойчука (30.10.1882 – 13.07.1937).

 Народився митець в с. Романівка неподалік містечка Теребовля (тепер Тернопільської області). Батько Левонтій був рільником, про матір відомо лише ім’я – Ганна. Вона померла 1907 року, після чого батько одружився вдруге. Михайло був найстаршим серед дев’яти дітей родини Бойчуків.

Початкам малярства вчився у Львові в «Товаристві для розвою руської штуки» українського художника Ю. Панькевича. 1902 р. М. Бойчук приєднався до Наукового товариства ім. Т. Шевченка, від членів якого та митрополита Андрея Шептицького згодом отримав фінансову підтримку щодо подальшого навчання у Віденській академії мистецтв, а пізніше – у Краківській. Після закінчення Академії мистецтв у Кракові  зі срібною медаллю  продовжив навчання в Мюнхенській академії.  З 1908 р. працював у Парижі. 1909 року М. Бойчук заснував майстерню неовізантійського мистецтва, що ознаменувала початок його творчої школи. До числа його учнів належали Микола Касперович, Євген Бачинський, Софія Бодуен-де-Куртене, Софія Налепинська, яка згодом стала його дружиною та ін.

У 1910–1911 роках він відвідав Італію, де продовжив вивчати монументальне мистецтво, зокрема епоху проторенесансу.

У 1911-1912 рр. мешкав та працював у Львові, де реставрував ікони в Національному музеї, намалював ікону «Покрова Богородиці», автопортрет та ін.

У 1917 році був обраний професором Української Академії мистецтв (згодом Художнього інституту ) в Києві. В столиці митець працював над реставрацією фресок Софійського собору, а також  Успенського собору Єлецького монастиря в Чернігові.

1925 р. М. Бойчук разом з учнями заснували  Асоціацію революційного мистецтва України (АРМУ). Відтоді він практично впроваджував у життя концепцію української школи фрескового живопису, зверненого до сучасних проблем життя, до боротьби за нову Україну. Ця школа отримала назву «бойчукізм», а її послідовників називають «бойчукістами». До найвідоміших учнів М. Бойчука належать Тимофій Бойчук (брат Михайла Львовича), Кирило Гвоздик, Антоніна Іванова, Сергій Колос, Оксана Павленко, Іван Падалка, Олександр Мизін, Василь Седляр, Микола Рокицький, Онуфрій Бізюков, Віра Бура-Мацапура та інші.

1931 року через тиск з боку влади Михайло Бойчук змушений був покинути Україну, але вже наступного року повернувся.

25 листопада 1936 року художника разом з його талановитими учнями Іваном Падалкою та Василем Седляром було заарештовано органами НКВС. 13 липня 1937 їх розстріляно в Києві. Наприкінці цього ж року, 11 грудня було страчено і дружину Михайла, Софію Налепинську-Бойчук. Після арешту митця вагому частину його творчого доробку було знищено.

Михайла Бойчука вважають одним із засновників монументального мистецтва України ХХ століття, лідером групи «бойчукістів», завдяки яким Україна у 1920-30-х роках вийшла на арену світової культури.

Митець прагнув створити новий монументальний стиль, у якому б органічно поєднувався орнаментальна площинність, притаманна фресковому візантійському живопису, і строга врівноважена гармонія народного іконопису, української народної картини.

Простота рисунка, вишукане тло, граційна ритмічність композицій, досконале відображення площини й кольору – саме цього домагався Бойчук як у власній творчості, так і у творчості своїх учнів.

Основним принципом заснованого М. Бойчуком мистецького напряму є відновлення високого духовного начала в мистецтві, відхід як від натурного відтворення світу, так і від надмірної абстракції.

Він вважав, що не слід сліпо користуватися стилем староукраїнського живопису, а творчо інтерпретувати його принципи серед нових завдань і підкоряти їх розкриттю. До відомих його творів належать: «Пророк Ілля», «Біля яблуні», «Голова спасителя», «Фрагмент розпису казарм», «Плач Ярославни», «Жіночий портрет», «Портрет жінки», «Орач», «Дівчина», «Портрет Богдана Лепкого», «Пастушок» та ін.

Пропонуємо переглянути добірку документів із фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого про  маляра-монументаліста: мистецький шлях та незламність Михалай Бойчука.

Відеоконтент книжкової виставки «До 140-річчя від дня народження Михайла Бойчука, українського художника-монументаліста» ви можете переглянути  за посиланням https://youtu.be/QcBMdWD8AP0.

Для пошуку інших документів про українського художника, радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар ІІ категорії

відділу обслуговування користувачів 

Олеся Наталич