П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Всесвітнього дня телебачення

 

image21 листопада щороку відзначається Всесвітній день телебачення. Цю дату затвердила Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних націй (ООН) 17 грудня 1996 року з нагоди проведення першого Всесвітнього телевізійного форуму і закріпила резолюцією ООН № A/RES/51/205.

У цей день, відповідно до рекомендацій Асамблеї, держави готують спеціальні випуски новин, обмінюються телевізійними передачами, присвяченими таким глобальним проблемам сучасності, як мир, безпека, соціальна стабільність, економічний розвиток, від вирішення яких залежить подальший прогрес людства й збереження цивілізації.

Хоча саме свято стали відзначати не так давно, історія телебачення почалася приблизно сто років тому. Перші експерименти з використанням електронних променів для передачі й приймання зображення на певні відстані проводилися ще на початку XX століття. Уже  у 1936image році було розпочато регулярні телепередачі у Великій Британії та Німеччині, а у 1941 році – у США. В Україні телебачення, як професійне мовлення, з’явилося у 1951 році. У більшості країн, що розвиваються, власні державні та приватні телекомпанії виникли у 60-х – 70-х роках ХХ ст.

Телебачення Організації Об'єднаних Націй розпочало свою роботу у 1947 році. Воно постійно готує об’єктивні репортажі про права людини, мир і безпеку, знімає документальні фільми про актуальні проблеми сучасності, веде прямі трансляції з засідань Генеральної Асамблеї та Ради Безпеки.

Сучасний етап розвитку суспільства характеризується стрімким поступом у сфері поширення інформаційно-комунікаційних технологій. Нові засоби телекомунікації, зокрема, Інтернет, приваблюють широкі верстви населення, але водночас телебачення залишається одним із найпоширеніших способів ефективної комунікації, що надає користувачам перевірену та збалансовану інформацію про суспільно-політичне, економічне й культурне життя країн.

До Всесвітнього дня телебачення в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються науково-популярні видання та статті з періодичних видань даної тематики.

На виставці представлені документи й публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.