Понеділок, 1 липня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До Дня Соборності України

 

imageДень Соборності – свято, встановлене на честь проголошення Першої Незалежності та Акту злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). Незалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради 22 січня 1918 року, а вже за рік, у той же день, на Софійському майдані в Києві відбулося офіційне об’єднання УНР і ЗУНР в одну державу. Переговори щодо об’єднання ініціювали саме лідери Західноукраїнської Народної Республіки. Та ця ініціатива не була спонтанним рішенням, адже існував об’єднавчий рух, який ставив собі за мету соборність Української держави.

Перше офіційне та масштабне святкування відбулося аж у 1939 році в столиці Карпатської України – місті Хуст. На той час ці землі перебували в складі Чехословаччини, а День Соборності став найбільш масовим заходом українців за 20 років. На демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців.

У сучасній Україні офіційно свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99. 2011 року день було перейменовано у «День Соборності та Свободи України», але 2014 року свято було відновлено як День Соборності.

Головною традицією цього Дня став живий ланцюг. Історія цієї традиції починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили продемонструвати державну єдність. Із 2000-х років щорічно влаштовують живий ланцюг уздовж моста Патона між правим та лівим берегами Києва, таким чином символізуючи об’єднання Сходу та Заходу України. На знак поваги до свята в інших містах українці також долучаються до цієї традиції, стаючи частинкою одного живого ланцюга і утверджуючи єдність однієї великої нації.

Свято Соборності – день єднання українських земель та утвердження їх неподільності набуває особливого значення та звучання сьогодні, коли територіальну цілісність держави доводиться відстоювати зі зброєю в руках.

До Дня Соборності України в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується добірка різноманітної літератури, яка стосується даної тематики.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/50

Адамович, Сергій Васильович. 

Соборність та регіональний розвиток у суспільно-політичному житті незалежної України / Сергій Адамович ; М-во освіти і науки України, Прикарпат. нац. ун-т ім. В. Стефаника, Галиц. іст.-політол. центр. — Івано-Франківськ : Місто НВ, 2009. — 882 с. : табл.

 

Шифр зберігання: Б331193

 

У монографії досліджено особливості суспільно-політичних процесів у регіонах України в умовах становлення та розбудови соборної незалежної України. У праці проаналізовано дезінтеграційні ризики та шляхи об’єднання країни.

Для науковців, студентів вузів та широкого загалу читачів.