Четвер, 9 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

image

Щорічно 1 грудня згідно з рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Генеральної Асамблеї ООН, прийнятим в 1988 році, відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цей День започатковано з метою підвищення обізнаності населення про епідемію СНІДу, викликану поширенням ВІЛ-інфекції, а також як День пам’яті жертв цього захворювання. Темою Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 2020 року оголошено «Міжнародна солідарність, спільна відповідальність».

Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це ще одна можливість дізнатися про факти щодо поширеності ВІЛ-інфекції і втілити знання у практику. Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як їй можна запобігти та усвідомлюють сьогоднішню реальність життя з ВІЛ – вони можуть за допомогою цих знань дбати про власне здоров’я та здоров’я інших і толерантно ставитися до тих, хто живе з ВІЛ-інфекцією.

ВІЛ-інфекція (хвороба викликана вірусом імунодефіциту людини) – інфекційне хронічне захворювання, яке характеризується ураженням імунної системи, що приводить до її повільного руйнування. Самою пізньою стадією ВІЛ-інфекції є синдром набутого імунодефіциту (СНІД), який розвивається у людини через 2-15 років на тлі вираженого імунодефіциту.

За даними ВООЗ, станом на кінець 2019 року в світі налічувалося 38 мільйонів людей, що живуть з ВІЛ-інфекцією. У 2019 році від асоційованих з ВІЛ причин у всьому світі померло 690 000 людей та було зареєстровано 1,7 мільйона нових випадків ВІЛ-інфекції. Понад дві третини від загального числа людей з ВІЛ проживають в Африканському регіоні ВООЗ (25,7 мільйона). Станом на кінець 2019 року про свій ВІЛ-позитивний статус знали 81% людей, що живуть з ВІЛ.

ЮНЕЙДС (Об’єднана Програма ООН з ВІЛ/СНІДу) – об’єднання органів ООН, створена для всебічної, скоординованої боротьби в глобальному масштабі з епідемією ВІЛ і СНІДу та її наслідками.

За оцінками ВООЗ та ЮНЕЙДС, Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед країн Східної Європи та Центральної Азії. Аналіз даних щодо розвитку епідемічної ситуації з ВІЛ-інфекції/СНІДу дозволяє стверджувати, що масштаби епідемії в Україні продовжують поширюватися серед загального населення за рахунок збільшення епідемічної значимості статевого шляху передачі ВІЛ-інфекції. Зростання показника захворюваності на ВІЛ-інфекцію, насамперед, обумовлено поступовим збільшенням рівня охоплення медичним наглядом ВІЛ-позитивних осіб у закладах охорони здоров`я.

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується добірка різноманітної літератури, яка стосується даної тематики.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. 

Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

 

1/50

Актуальні питання дерматології, венерології та ВІЛ/СНІД-інфекції : матеріали наук. конф. присвяч. 160-річчю з дня народж. проф. І. Ф. Зеленева / Харків. нац. мед. ун-т ; за ред. А. М. Дащука. — Харків : ХНМУ, 2020. — 190, [4] с. : іл., табл.

 

Шифр зберігання: Б362680

 

У збірнику наукових праць кафедри дерматовенерології Харківського національного медичного університету висвітлено історію утворення і становлення кафедри. Відзначено внесок професора І. Ф. Зеленева у розвиток дерматовенерології. Розглянуто питання етіопатогенезу, клініки, діагностики та лікування низки шкірно-венеричних хвороб.

Для науковців, фахівців.