Вівторок, 16 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До Всесвітнього дня радіо

 

image

Радіо дає змогу чути людину, котра говорить у мікрофон за сотні кілометрів від нас. Самі по собі звуки не здатні долати такі відстані. Вони перетворюються на радіохвилі, які поширюються через повітря. Потрапляючи у наш приймач, вони знову перетворюються на звичайні звуки.

13 лютого відзначається Всесвітній день радіо, покликаний нагадати про важливу роль радіо як засобу масової інформації.

Всесвітній день радіо відзначається з ініціативи міжнародної організації ЮНЕСКО. У 2011 році під час своєї 36-ї сесії Генеральна конференція ЮНЕСКО проголосила 13 лютого Всесвітнім днем радіо. Дата проведення свята була обрана не випадково – саме 13 лютого 1946 року вперше вийшло в ефір «Радіо ООН», станція якого розташовувалася в штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй. Метою проведення Дня є підвищення обізнаності громадськості та ЗМІ щодо важливості радіо, заклик до керівних діячів забезпечити і надати доступ до інформації за його допомогою, свободу висловлювання і ґендерну рівність в радіоефірі а також зміцнення зв’язків та міжнародного співробітництва між радіомовними компаніями. У зв’язку з цим організації-засновники з року в рік закликають усі країни світу брати активну участь у Всесвітньому дні радіо.

Радіо є засіб комунікації з найширшою аудиторією в світі. Воно є загальновизнаним способом зв’язку, що володіє великими можливостями і вимагає малих витрат. Радіо дозволяє сягнути найбільш віддалених громад і найбільш вразливих груп населення: безграмотних людей та інвалідів, найбідніше населення, жінок і молодь, даючи їм можливість взяти участь в громадських дискусіях незалежно від рівня освіти. Більш того, радіо грає визначну роль в надзвичайних ситуаціях, полегшуючи надання допомоги при стихійних лихах.

Нині радіо використовують для різноманітних потреб. Бригади «швидкої допомоги», поліцейських, пожежних машин і таксисти користуються двоканальним радіозв’язком. Мобільні телефони теж мають радіозв’язок із головною телефонною станцією. На кораблях і літаках радіо необхідне для зв’язку та навігації. Зрештою, телебачення використовує радіохвилі для передавання зображення і звуку.

До Всесвітнього дня радіо в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується різноманітна література даної тематики.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

 

1/40

Алексєєв, С. І.

Інформує власний кореспондент… : Вінничина у Нац. радіоефірі і нар. гуморі / С.І. Алексєєв. — Вінниця : Контингент-Прим, 1998. — 173 с. : іл.

 

Шифр зберігання: А591900

 

До книги увійшли репортажі, коментарі, новели, роздуми і дослідження про історію і сьогодення, відомих людей, економіку і культуру Поділля заслуженого журналіста України Сергія Алексєєва, що прозвучали по Українському радіо протягом 1993-1997 років. Також в книзі вміщені анекдоти, оповідки, бувальщини, веселі та сумні історії з життя і побуту подолян, що їх автор почув і записав на теренах області.

Книга розрахована на широке коло читачів.