Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 80-річчя від дня народження В. Є. Перевальського (1938), українського графіка

 

image

Василь Євдокимович Перевальський народився 13 червня 1938 року на Черкащині.

1965 року закінчив Київський державний художній інститут, був учнем великих майстрів образотворчого мистецтва – Василя Касіяна, Михайла Дерегуса, Олександра Данченка, Георгія Якутовича. З 1963 року, будучи студентом, почав творчо співпрацювати з провідними видавництвами України – виконував оформлення та ілюстрації до книжкових видань.         

Від початку творчої діяльності  Василь Перевальський створював образний світ  на глибоко національній основі, завжди звертався до народного мистецтва та традицій давнього українського іконопису і гравюри, української графіки 20–30-х рр. ХХ ст.

Визнання митцю принесли створені 1966 року  цикли ілюстрацій до книжкових видань з українського пісенного фольклору, класичної і сучасної української поезії (ілюстрації  до музичних збірників «Українські народні думи для голосу в супроводі бандури», «Українські народні пісні в обробці для баяна», «Українські народні пісні в обробці для бандури», «Рідними стежками»).

Художник створив дереворити до видання «Народні усмішки» (1966), розробив оформлення та ілюстрації до книжки «Українські народні пісні про кохання», виконав оформлення та ілюстрації до книжок «Думи та пісні про Богдана Хмельницького» (1969) та «Українські народні пісні в записах В. Гнатюка» (1970), створив видавничу марку видавництва «Мистецтво» (1968).

Василь Перевальський  працює в царині екслібрису, який у 60–70 рр. ХХ ст. був певною мірою  виявом громадянської свідомості митців, Саме в цьому жанрі можна було висловити глибинні почуття чи ставлення до сучасних подій. 

У створенні  книжкових знаків художник звертається до народних традицій:  використовує мотив козака Мамая, Древа життя, створює символічно-знакові образи.

У творчому доробку митця екслібриси для книжкових колекцій В. Вітрука, В. Стеценка, В. Турянчика, В. Житника, А. і Ф. Глущуків, Б. Антоненка-Давидовича, В. Симоненка, І. Гончара, І. Крип’якевича.          

Екслібриси, створені Василем Перевальським, увійшли до видання «Книжковий знак шестидесятників», що побачило світ 1972 року у Нью-Джерсі (США). Адже автор створив власний стиль книжкового знаку, який легко впізнається, милує око і цілком оригінально вписавсяу самобутність української культури.

Василь Євдокимович – художник широкого жанрового діапазону. Зокрема, є співавтором вітража для червоного корпусу Київського університету імені Тараса Шевченка (у співпраці з В. Задорожним та Ф. Глущуком) та автором пам'ятного знака жертвам голодомору-геноциду в Україні, встановленого біля Михайлівського Золотоверхого собору у Києві, його екслібрис вже 50 років прикрашає видавництво «Мистецтво», митець досить відомий у техніці олійного живопису.

Василь Євдокимович Перевальський – член Національної спілки художників України, лауреат премії ім. І. Нечуя-Левицького, народний художник України, академік Національної академії мистецтв України, завідувач кафедри графічного мистецтва Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, професор, нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня.

Своєю творчістю митець послідовно та неухильно стверджує високі ідеали любові до національної культури, підтримує ініціативу її збереження та примноження, багато сил і енергії віддає підготовці та вихованню художників книги як педагог.

З нагоди 80-річчя від дня народження В. Є. Перевальського (1938), українського графіка, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала віртуальну книжкову виставку. 

Експозиція презентує творчий доробок художника, розкриває його життєвий шлях. Увазі користувачів пропонуються ілюстрації Василя Євдокимовича Перевальського, що прикрасили книжкові видання, екслібриси, пам’ятні знаки та інші твори митця.

На виставці представлено документи з фондів бібліотеки та інтернет ресурси.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар  

відділу соціокультурної діяльності  

Кудря Л. М.

1/47

Драч, Іван Федорович. Вибрані твори : у 2 т. / Іван Драч. — К. : Укр. енцикл. ім. М. П. Бажана, 2011. — (Бібліотека Української Літературної Енциклопедії: вершини письменства – Програма «Українська книга»). – Т. 1 : Вірші. Поеми / [редкол.: Зяблюк М. П. (голова) та ін. ; іл. Перевальського В. Є.], 2011. — 604, [1] с. : іл., [1] арк. портр. — Бібліогр. у комент.: с.541–594.

 

Шифр зберігання: А712464-1

У першому томі вміщено вірші та поеми, написані митцем від початку 60-х років 20 століття – періоду його бурхливого входження в літературу – до наших днів. Читач може простежити етапи художньої еволюції поета, особливості його стилю в часовій динаміці, осягнути той комплекс емоційно-мислительних спалахів і прозрінь, художніх візій і колізій, що рухали вогненним скальпелем-пером цього різногранного таланту.        Ілюстрації до першого тому виконані В. Є. Перевальським.