Вівторок, 16 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До Міжнародного дня волонтерів

 

Святкування Міжнародного дня волонтерів (Міжнародний день волонтерів в ім'я економічного і соціального розвитку), яке щорічно відбувається 5 грудня, було запропоновано Генеральною Асамблеєю ООН в 1985 році. Це свято організовується для пропаганди соціально-економічного розвитку суспільства. Мета проведення свята полягає в залученні до волонтерського руху якомога більшої кількості людей, які готові на безкоштовній основі допомагати іншим.

У своїх щорічних посланнях з нагоди Дня волонтерів Генеральний секретар ООН високо оцінює роль і значення волонтерів незалежно від того, який конкретно діяльністю вони займаються. Він зазначає використання інформаційних технологій в волонтерській діяльності: у створенні баз даних і веб-сайтів, розробці навчальних планів для шкіл, а також інших завдань, які можна виконати з домашнього комп'ютера. Генеральний секретар закликає уряди створювати більше можливостей для добровольців в ім'я розвитку.

Офіційно вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття. Після Першої світової війни, у 1920 році у Франції.  У 1987 році в світі налічувалося 80 мільйонів волонтерів, на початок ХХІ ст. –  понад 100 мільйонів. 

 «Любити і допомагати» – девіз всіх тих, хто не може залишатися осторонь людей, які потребують підтримки та участі. А також – турботи, самовідданості та доброти. Саме ці почуття притаманні волонтерам.
     Волонтерська діяльність є основою побудови та розвитку громадянського суспільства. Вона втілює в себе найшляхетніші прагнення людства – прагнення миру, свободи, безпеки та справедливості для всіх людей. Волонтерство – це неоплачувана, свідома, добровільна діяльність на благо інших. Будь-яка людина, що свідомо і безкорисливо трудиться на благо інших, може називатися волонтером.

Охорона навколишнього середовища, культура, розвиток і позитивний імідж країни є основними напрямками роботи волонтерів. Саме це допомагає суспільству впевнено стояти на ногах, а волонтеру – отримати задоволення і безцінний життєвий досвід, набути професійних знань та навичок.

Українцям здавна були притаманні традиції взаємодопомоги, але розквіт волонтерської діяльності  в Україні припав на час Революції Гідності і початок війни на Донбасі.  У надзвичайно складний період він  об’єднав суспільство, створив дієву структуру громадських організацій, груп людей, готових взяти на себе вирішення найбільш нагальних і болючих проблем держави.

До Міжнародного дня волонтерів в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого, яка плідно співпрацює з волонтерськими та громадськими організаціями, підготовлено віртуальну книжкову виставку.  Експозиція презентує традиційні книжкові  та електронні видання про волонтерський рух, історію його виникнення та статті з періодичних видань.

На виставці представлено документи із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики  радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки, традиційними картковими каталогами та інтернет-ресурсами.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар  

відділу соціокультурної діяльності  

Кудря Л. М.

1/36

Конституція України: [Електронний ресурс ] // http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80