П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 20-ї річниці Конституції України

 

image

День Конституції України — святкується щорічно 28 червня на честь прийняття Конституції України того ж дня 1996 року.

В процесі роботи над текстом Конституції її розробники спирались як на світовий досвід, так і на багатовікові традиції вітчизняного державотворення, що свідчить про прагнення створити в незалежній Україні демократичну державність. Конституція України втілює кращі національні традиції, створює правову основу для всеосяжного регулювання суспільних відносин в напрямі докорінного реформування суспільства. Конституція є надійною базою для діяльності передбачених нею державних органів і політичних інститутів, інтенсифікації поточного законодавства, створення низки кодифікованих правових актів. Вона є важливою передумовою і гарантією стабілізації суспільних відносин в Україні.

Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

День Конституції України, відповідно до Основного Закону, є державним святом і неробочим днем.

Національна парламентська бібліотека України до цього свята підготувала віртуальну книжкову виставку «До 20-ї річниці Конституції України».       

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформація підготовлена відділом СКД

1/20

Скрипнюк О. В.

Конституція України та її функції: проблеми теорії та практики реалізації. До десятої річниці прийняття Конституції України. – К.: Академія правових наук України, 2005. – 168 с.

 

Шифр зберігання в НПБУ: А654776


Монографія присвячена дослідженню ролі Конституції України та системному аналізу її функцій у сучасному державно-правовому та суспільному розвитку.

У праці аналізуються основні етапи дослідження функцій Конституції, тенденції щодо їх визначення та закріплення головних інститутів їх забезпечення в процесі розробки Основного Закону України, його значення як фактора демократизації суспільного життя та державної влади.

Розкривається специфіка проходження конституційного процесу в Україні, його вплив на функціонування суспільно-правового середовища, особливості реалізації функцій конституції в авторитарних державах, їх взаємозв'язок у процесі втілення конституційних норм та положень у демократичних країнах, основні проблеми їх реалізації в сучасній Україні у контексті забезпечення функціонування Конституції в процесі державотворення, розвиток законодавчої системи як практичної реалізації її функції тощо.