Понеділок, 1 липня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Виставка вишивки Башкирьової Н. М.

«ЖИВОПИС ХРЕСТИКОМ»

 

imageБашкирьова Наталія Михайлівна народилась у м. Василькові  1928 року. Під час війни в евакуації підлітком працювала в госпіталі. Закінчила фізичний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка. 40 років пропрацювала на заводі "Арсенал". Після виходу на пенсію захворіла, що привело, на жаль, до різкого обмеження рухливості. Захопилась вишивкою. Саме з цього моменту і починається історія Наталії Башкирьової – нині уже знаменитої вишивальниці, роботи якої експонуються в Україні, Білорусії, Росії та Японії.

Вражаючого рівня майстерності мисткиня досягла завдяки своїй наполегливості і сумлінню та однозначно підтримці її учасниками «Творчої майстерні  Башкирьової Н.М.», бо заняття вишивкою швидко  переросло рамки звичайного захоплення і стало справою всієї сім’ї. Її діти і онуки знаходять прекрасні фото, картини, придумують колажі, вкладають у зображення всю свою фантазію і майстерність. Дочка – Туманова Тетяна Андріївна, розробляє якісні та зручні схеми для вишивки. Причому на схемах реалізовані кольори так, що один хрестик, який складається із двох ниток різних відтінків, дає саме той один, потрібний у цьому місці колір. Сюжетами для унікальних вишивок, в основному, служать авторські фотографії та композиції  зятя – Туманова Юрія Германовича (www.tumanov.kiev.ua).

Нинішня експозиція містить 42 роботи.

Портрети, вишиті з фотографічною точністю, пейзажі, що передають найдрібніші колоритні відтінки природи і атмосфери, яскраві і соковиті квіти, місцеві краєвиди, натюрморти, жанрові композиції – полотна, виконані за схемами, розробленими дочкою Тетяною.

У роботі Наталія Михайлівна використовує більше 9 000 напівтонів. Не кольорів, а саме відтінків, які дозволяють відобразити плавні переходи заходу сонця, води, хмар, неба… Вирішити це художнє завдання вдалось поєднанням двох ниток різних кольорів у так званому «меланжевому хрестику», що забезпечує кількість відтінків на багато більше, ніж пропонує  палітра ниток муліне. Саме в такій техніці вишивається близько 80–90% кожної роботи.

Розмаїття палітри кольорів дозволило вийти на новий рівень, зокрема, спробувати себе в жанрі портрета. На сімейній раді вирішили і розробили схему для вишивки портрета молодшого правнука Наталі Михайлівни – Владислава. Наважилися почати зі своїх близьких (щоб нікого не образити, якщо робота не вийде), та зараз портрет займає чільне місце серед  експонатів.

Наступним етапом творчості стало створення композицій із декількох фотографій. Першою в цій серії стала «Забута мелодія для флейти» – найбільш складна із усіх вишивок.

Кожна робота виконана на найвищому рівні й інколи навіть не зрозуміло відразу, чи це робота написана олійними фарбами, чи шедевр, створений руками вишивальниці.

Одночасно з якістю робіт росла і популярність майстрині. Почавши демонструвати свої перші вишивки на Андріївському узвозі, вже в 2002–2003 роках Наталія Михайлівна отримала запрошення на виставку в галерею при фонді ім. О. Гончара, в Європейський університет, на державну виставку до Міжнародного дня  інвалідів в Українському Домі.

Вишивка «Зима» була представлена в павільйоні України на ЕХРО 2005 в Японії.

У травні 2006 року відбулася персональна виставка в Державному музеї літератури України в м. Києві, у квітні 2007 року – в Музеї вишитих ікон і образів отця доктора Дмитра Блажейовського у Львові, а в жовтні 2010 року – в рамках виставки «Формула рукоділля» – в Москві в Сокольниках.

2013 рік –  виставка вишитих картин в арт-галереї «Мінус 4», м. Київ.

Башкирьова Н.М. –  учасниця весняного ярмарку традиційного народного мистецтва в  Національному музеї народної архітектури та побуту України в Пирогові.

Останнім часом, дякуючи спонсорській підтримці фірми «МЕДВІН», роботи Башкирьової Н.М. періодично експонуються у виставковому комплексі «ЕКСПО ПЛАЗА».

Вишивкам «Творчої майстерні Башкирьової Н. М.» (www.krestik.com.ua)  були присвячені телевізійні передачі на «Новому каналі», телеканалі «Гравіс», УТ-1 та інших.

 image

 

Виставка працює за адресою: вул. Грушевського, 1, Арт-галерея НПБУ, 2-й поверх.  

Термін експонування: з 1 листопада по 2 грудня 2013 року.

 

Інформація підготовлена відділом СКД