Неділя, 30 червня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 Київ: погляд крізь століття

 

До Дня Києва

 

 

 

image«Як тебе не любити, Києве мій!»

Вже понад 60 років ця пісня українського композитора Ігоря Шамо на слова поета-пісняра Дмитра Луценка бентежить серця і души киян та гостей столиці України. Написана в далекому 1962 р. до Дня міста (Києва), вона вперше прозвучала у виконанні соліста Київського оперного театру Юрія Гуляєва 27 травня 1962 р. З листопада  2014 р. ця пісня є офіційним гімном Києва.

Київ – одне з найдавніших слов’янських міст, столиця ранньофеодальної держави Київська Русь. Його історія нараховує понад 1500 років.

У Києві збереглося багато визначних історичних пам’яток архітектури, культури, театрів і музеїв, садів та парків.

Серед них всесвітньо відомий собор Святої Софії, який у Києві є одним з надзвичайних місць  та найстародавнішим: він був споруджений далекого 1037 року. Софійський собор створювався як центр Київської митрополії і головний храм давньослов’янської держави, де інтронізували митрополитів, затверджували церковні закони, Київські князі приймали іноземних послів та укладали угоди. І перша бібліотека, що була зібрана Ярославом Мудрим, була розташована саме тут.

 Києво-Печерська лавра, яку було засновано в середині XI ст., одна з найголовніших святинь християнського православного світу, а у XVI–XVII ст. вона  стала одним із центрів християнської культури. Тут жили і працювали відомі літописці, вчені, письменники, художники, книговидавці, лікарі та ін.

Ще одною, не менш визначною та неперевершеною пам’яткою архітектури, є Андріївська церква, побудована у 1749-1754 роках видатним архітектором Бартоломео Растреллі в стилі бароко, характерним для архітектури XVII–XVIII ст.

Слід зауважити, що Софійський собор, Києво-Печерську лавру та Андріївську церкву ЮНЕСКО включила до Списку пам’яток Світової спадщини.

Київ оспівується у безсмертному літописі  XII ст. «Повість минулих літ», в епосі «Слово о полку Ігоревім», у романах і віршах, операх та піснях. На київській землі побачили світ видатні твори, що увійшли у скарбницю світової науки, літератури і мистецтва. Із століття в століття Київ залишається центром формування української народності.

Вчені і мистецтвознавці в різні часи ретельно вивчали кожну сторінку історичного літопису стародавнього Києва, а художники і фотографи змогли зберегти для нащадків духовну атмосферу міста та його мешканців.

Захоплюючу екскурсію в минуле Києва пропонує віртуальна виставка до Дня міста, де представлені праці видатних вчених, істориків, археологів та ін. Представлені видання зберігаються у фонді відділу рідкісних і цінних книг, серед них чимало прижиттєвих.

Окрім віртуальної виставки до уваги відвідувачів Бібліотеки – традиційна виставка цих видань, з якою можна ознайомитись у читальному залі  рідкісних і цінних книг з 24-го травня по 10 червня 2024 р. за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1, кімн. 212, 3-й поверх. Для пошуку інформації про Київ та його історію пропонуємо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та її традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготовлено
   відділом рідкісних і цінних книг 

 

1/23

Краткое описание Киева : содержащее историческую перечень сего города, так же показание достопамятностей и древностей онаго / собранное надворным советником Максимом Берлинским. – СПб : В тип. Департамента нар. просвещения, 1820. – 204 с., [2] арк. іл., [1] арк. план : табл. – Прижиттєве вид.

 

Шифр зберігання: Рк А745549

Електронна копія: http://elib.nlu.org.ua/object.html?id=14605 

Представлено книгу визначного українського педагога, історика, археолога, архівіста та громадського діяча Максима Берлинського (1764–1848), що стала першим монографічним дослідженням історичних пам’яток Києва. Видання, в якому вперше було систематизовано відомості з історичної топографії міста, вміщує опис історії Києва від найдавніших часів до початку ХІХ ст., відомості про пам’ятки старовини, які доповнено ілюстраціями та планом міста. Маємо зауважити, що ця найвідоміша праця Максима Берлинського є адаптованим викладом іншої його великої праці, яка була по-справжньому головною у доробку вченого – «История города Киева от основания его до настоящего времени. Представляющая все как важнейшие политические, так и другие примечательные происшествия,… с присовокуплением притом бывших событий в Малороссии или других странах, имевших влияние или на гражданские перемены оного, или на церковные обстоятельства, или на другие какие-либо примечательности, и прибавлением на конце топографического в настояществе описания его с примечаниями о качестве земли, климате, произведениях, о внутренних учреждениях и устроениях, также о свойстве жителей, промыслах их и прочая, сочиненная в Киеве главной школы учителем географии, истории естественной и гражданской Максимом Берлинским». Відомо, що рукопис цієї праці було подано до так званого Цензурного комітету, де він загубився майже на 170 років. І тільки у 1970 р. київська історикиня Лідія Антонівна Пономаренко відшукала саме цей примірник у публічній бібліотеці ім. М. Є. Салтикова-Щедріна у ленінграді (нині – рос. нац. б-ка, санктпетербург). І нарешті, у 1991 р. ця праця, яку було створено впродовж 1799–1800 рр., вперше вийшла друком у повному обсязі.