Субота, 27 липня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 130-річчя від дня народження М. П. Годованця (1893–1974),  

українського поета-байкаря

 

 

imageМикита Павлович Годованець – український поет-байкар. Народився 26 вересня 1893 р. в с. Вікнина (нині Гайворонського району Кіровоградської області) в селянській сім’ї. Закінчивши учительську школу та дворічні курси підготовки до університету, вчителював на Поділлі. В 1914-1918 рр. перебував на військовій службі, а повернувшись додому, став працювати в редакції газет. Перші вірші Годованця з’явилися друком 1913 р. на сторінках київського тижневика «Маяк». Перша книжка оригінальних байок «Незаможний Клим» вийшла друком у 1927 р. Загалом на межі 20-30-х років він видав близько десятка невеликих за обсягом книжок, що несли переважно агітаційні мотиви, пов’язані з тогочасними завданнями «утвердження нового в господарстві, побуті, культурі».

У 1937 р. М. Годованця було безвинно репресовано і до 1947 р. він пробув у гулагівських таборах. Реабілітований у 1957 р. Після звільнення, поселившись у Кам’янці-Подільському, він уже в похилому віці присвятив себе активній літературній роботі. Писав оригінальні байки, здійснював задуми перекладів-переспівів, вивчав досвід байки – класичної української і загальноєвропейської. Помітним внеском досвідченого митця у цей жанр стали його книги: «Байки» (1957), «Заяча математики» (1961), «Конвалія і лопухи» (1966), «Талановита тріска» (1967).

Тривалий час М. П. Годованець трудився над художнім освоєнням байки античних часів, епохи Відродження, творчої спадщини видатних західноєвропейських байкарів. Його праця увінчалася виданням книг «Ріка мудрості. Байки за Езопом» (1964), «Веселий педант» (1965), «Байки зарубіжних байкарів у перекладах та переспівах Микити Годованця» (1973). Стиль його байок-переспівів точний і ясний, без випадкових і зайвих слів; байкар уміло й природно використовував народну мудрість, розвивав традиції українського фольклору. Творчість Микити Годованця стала великим внеском у розвиток сучасної української байки.

Помер Микита Павлович Годованець 27 серпня 1974 р. Похований у Кам’янці-Подільському. На батьківщині байкаря започатковано премію його імені, а також встановлено меморіальну дошку та названо вулицю на його честь у Кам’янці-Подільському.

До 130-річчя від дня народження М. П. Годованця в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються прижиттєві й більш пізні видання творів письменника та література про нього.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки (http://catalogue.nplu.org/) та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/50

Альперін, Юхим Йосипович.  Микита Годованець / Ю. Й. Альперін. — Київ : Дніпро, 1973. — 125 с. — (Літературний портрет).

 

Шифр зберігання: А222697

 

Понад 50 років працює в літературі Микита Павлович Годованець. Він – один з ветеранів жанру української байки.

У нарисі показано ідейно-естетичне зростання поета, становлення його як байкаря, розкрито найхарактерніші, самобутні риси його хисту.

Книжка розрахована на викладачів, студентів, учителів, школярів старших класів, масового читача.