Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Культура, мова та історія кримськотатарського народу

 

image

Кримські татари, інколи кримці – це східноєвропейський тюркський народ, що історично сформувався в Криму. Разом з нечисленними караїмами та кримчаками кримські татари є корінним народом Криму, а також одним із корінних народів України. Рідна мова – кримськотатарська, яка входить до тюркської мовної сім’ї.

Як народ, кримські татари сформувалися у період Кримського ханства – держави, що існувала на півострові від 1441 до 1783 року. Вони вважають себе нащадками різноманітних народів, які проживали в Криму в різні історичні епохи.

Історія кримських татар має чимало як героїчних, так і трагічних сторінок. Але, незважаючи на те, що протягом століть кримські татари не знали спокою, попри всі утиски та неодноразові депортації, вони все ж зуміли зберегти свою мову, багату культуру і традиції.

imageЗа словами відомого режисера, сценариста і актора кримськотатарського походження Ахтема Сеїтаблаєва, значення мови і культури для самоідентифікації народу є неоціненним, про це «…взагалі потрібно й говорити, й щось робити …, щоб культурологічний контент взагалі існував. Кримські татари не могли просто забути про культуру та згадати про неї лише у 2021 році. Якби ми почали цікавитися нею лише в 2021 році, нас би не існувало вже декілька століть. Ми постійно нею займаємося й наголошуємо на тому, що саме культурологічна складова і є надпотужним інструментарієм задля проговорення себе, задля самоідентифікації».

Культура і мова є нероздільними духовними вартостям. А рідна мова для кожного народу є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь та дозволяє передавати їх нащадкам. Мова – це історія народу, його світогляд, вона визначає свідомість, творить людину, культуру, історію.

У межах реалізації «Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки» в  Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку «Культура, мова та історія кримськотатарського народу».

Пропонуємо переглянути добірку книг з Фонду документів іноземними мовами,  на якій представлено видання, що презентують культуру кримськотатарського народу та його історію, а також твори художньої літератури.

Для пошуку інших документів, радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

  

Інформацію підготовлено

відділом документів іноземними мовами

 

1/19

Seit-Celil, Abibulla.

Qırımtatar tili : ögretici kitap / [Abibulla Seit-Celil]. — Kharkiv : Folio, 2021. — 287, [1] p. : il., tab.

Шифр зберігання В2204

Самовчитель кримськотатарської мови.

Кримськотатарською мовою