Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 120 річчя від дня народження Наталі Забіли (1903-1985) поетеси, дитячої письменниці, перекладачки

 

imageНаталя Львівна Забіла поетеса, прозаїк, драматург, дитяча письменниця, перекладачка з польської, французької та російської, авторка понад 200 книг, які вийшли накладом більше 5 мільйонів примірників. Вона стала першою лауреаткою літературної премії імені Лесі Українки. 

Дитяча письменниця народилася у дворянській родині з мистецькими традиціями. Серед її предків – поет-романтик Віктор Забіла. Дід поетеси – Пармен Забелло – був скульптором. Батьки Наталі вчилися в художньому училищі.

Дівчинка зростала в атмосфері захоплення художнім словом, музикою, живописом. І це вплинуло на її розвиток, художні смаки. Вона багато читала, зокрема, твори Тараса Шевченка, і вже в дитинстві почала писати вірш.

Творчий доробок Наталі Забіли характеризується різноманітністю тем і жанрів. Її творчість, як материнська пісня, цікава, барвиста, розумна, клопітка, дбайлива.

Просто і дохідливо розповіла письменниця малюкам про життя наших далеких предків у п’єсі-фантазії «Перший крок» (1968) та у драматичній поемі «Троянові діти», яка є поетичним переказом «Слова про Ігорів похід», присвятивши її 1500-річчю заснування Києва. 1972 року ці твори відзначено літературною премією імені Лесі Українки (стала першим лауреатом цієї премії).

Поетеса широко відома як перекладач і популяризатор в Україні дитячої літератури інших народів. Плідно працювала і в галузі перекладу з французької, польської та інших мов. Твори письменниці перекладено багатьма мовами.

Наталя Забіла була автором підручників «Читанка» для другого класу (1933) і «Читанка» для третього класу (1939), які перевидавалися кілька разів.

Забіла вела велику громадську роботу. Протягом багатьох років була головою комісії дитячої літератури у Спілці письменників України, членом редколегії дитячих журналів, редакційної ради Дитвидаву, виступала на письменницьких з’їздах і нарадах із питань дитячої літератури як критик і літературознавець.

У Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку «До 120 річчя від дня народження Наталі Забіла».

Пропонуємо переглянути добірку документів із фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого, які знайомлять з творчістю Забіли Наталі Львівни.

Для пошуку інших документів, радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

 

Інформацію підготувала

 головний бібліотекар відділу обслуговування користувачів

Анна Сладкова

 

1/32

«Весняні обрії» (1968, 1969, 1971, 1972). «Література. Діти. Час» (1976-1990) : систем. покажч. змісту зб. літ.-крит. ст. про дит. літ. / М-во культури України, Нац. б-ка України для дітей ; [авт.-упоряд.: Н. О. Гажман, О. М. Тімочка ; авт. вступ. ст.: І. Т. Бойко ; літ. ред.: В. Я. Полисаєва]. – Київ : [б. в.], 2014. – 79 с.

 

Шифр зберігання: А742915

 

Видання оперативно ознайомлювало бібліотечних фахівців з літературними новинками, адресованими дітям, його публікації використовувалися в підготовці читацьких конференцій, літературних свят, дитячих ранків; статті з випусків альманаху розписували до картотеки методично-бібліографічних матеріалів і використовували в роботі з творами окремих письменників; альманах користувався популярністю й серед учителів-філологів та вихователів груп продовженого дня і шкіл-інтернатів.