Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«До Дня Гідності та Свободи» 

 

image

 

 

День Гідності і Свободи окроплений кров’ю,

Не окроплений – залитий кров’ю героїв.

Їх палили, гнали, били, рвали і стріляли,

Кров лилася на Майдані, смерть страшна гуляла.

Н. Люлька

 

 

21 листопада – День Гідності та Свободи. Це – День вшанування тих подій в історії сучасної України, які змінили життя багатьох українців, їх бачення світу, своєї держави і себе.

Свято встановлене «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року - лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…» згідно з указом Президента України від 13 листопада 2014 року № 872/2014 «Про День Гідності та Свободи».

З незламною і нескореною душею український народ постав перед всім світом під час двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року), обираючи для себе за найвищу цінність – честь, гідність, свободу свого народу, проявивши свою готовність до активності, єдності, і, заради майбутнього – відданої самопожертви. 

Кожна з цих подій стала важливою історичною віхою в житті українського суспільства, викликала у справжніх патріотів бурю почуттів. Помаранчева революція дала велику надію українській нації на побудову справжньої Української Соборної держави, реальну можливість виходу із системної кризи, в якій перебували українці в пострадянський період своєї історії. На київський Майдан вийшли мільйони громадян, щоб задекларувати свою кровну потребу в змінах у державі. Те, що ця революція відбулася без кровопролиття стало вершиною її гуманістичного характеру, правоти і незворотності.

Революція Гідності розпочалася як громадянський рух за європейське майбутнє України, що опинилося під загрозою внаслідок незаконних дій тодішнього уряду та згодом переросла у масштабне протистояння. Символом відданості для всіх українців стали Герої Небесної Сотні, які поклали своє життя у боротьбі за самовизначення нації, справедливість та бажання жити у європейській країні. Імена цих людей завжди пам’ятатиме вся Україна.

Низький уклін захисникам та захисницям, які захищали та нині захищають нашу землю!

В Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку «До Дня Гідності та Свободи».

Експозиція представляє документи, що містять дані та добірку свідчень очевидців подій, розповідають про динаміку розвитку трагічних доленосних подій не лише на київському майдані, а й в усіх куточках України; про зміни настроїв і глибинні трансформації в житті людей і країни, в процесі яких формувалось нове українське суспільство, народжувалась нація, виборювалась свобода.

Для пошуку інших видань за даною темою радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Опенько Наталія.

1/62

Баганець, Олексій Васильович. Як вмирає правда про Майдан … / Олексій Баганець. — Київ : Юрінком Інтер, 2019. — 135 с. : іл. 

 

Шифр зберігання: А797376

 

 

Євромайдан, Революція Гідності, барикади на столичному Хрещатику, палаючі шини, кров поранених і вбитих на Майдані - усі ці події змінили нас, ми виросли в своїй національній самосвідомості, на ці питання і пробує дати відповідь автор книги, професійний юрист, який після Революції Гідності, будучи заступником Генерального прокурора України, організовував та координував роботу перших слідчих груп із розслідування цих справ, до свого звільнення з ГПУ. Це статті, написані ним на цю тему протягом кількох останніх років.