П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

”Видатні жінки України”

 

image

Благ для себе не шукали,

Про власне Бога не просили.

Красу, любов і молоді літа

Вкраїні рідній присвятили.

В борні, у тюрмах і на волі,

В щасливу та лиху годину

Святеє гасло “Бог і Україна”

Плекали, мов свою дитину.


Лідія Купчик

 

 

З найдавніших часів українки славляться не тільки красою, добротою,    ніжністю,    але й — твердістю духу, наполегливістю та мудрістю. У традиційному українському суспільстві жінка за звичаєвим правом посідала досить міцні соціальні позиції. Вона могла обирати собі судженого, виступати в суді, успадковувати рухоме й нерухоме майно. ”Особливості історичного життя українського етносу, — зазнає Іван Дзюба, — зумовили й своєрідне становище жінки в суспільстві, яке викликало подив у чужинців мірою правової та звичаєвої забезпеченості, побутової самостійності, раціональності й гуманності відносин у родині”.  Жінка в українському суспільстві є не лише берегинею роду, але й на рівні з чоловіками вони керують державою, стають до бою з ворогами своєї Батьківщини, роблять відкриття в усіх галузях знань, перемагають в змаганнях, чарують своїм голосом та танцем, плекають національну культуру.

Український народ дав не одну велику жінку. Дійшли до нас перекази про славних жінок передкнязівської доби (Либідь — сестра засновників Києва, Доброгніва — дочка київського посадника Уліба, княгиня Ірина Аскольдова) та першого періоду існування Української держави (княгиня Ольга, яка зуміла зберегти і зміцнити велику державу; Настуся Літовська — легендарна Роксолана). Далі відоме славне жіноцтво Гетьманської, чи Козацької, України (зокрема, Олена Завісна — дружина сотника Михайла Завісного, яка в 1654 році підпалила порохівню і висадила в повітря себе, своїх дітей та решту оборонців, знищивши і багато ворогів), жіноцтво доби відродження та України наших часів. За збереження своєї окремішності та самобутності мови й культури могутньо лунали голоси Олени Пчілки, Марка Вовчка, Ганни Барвінок, Ольги Кобилянської, Христі Алчевської, Уляни Кравченко, Марійки Підгірянки, Лесі Українки, Ліни Костенко та ін..

XX століття — це не лише війни та катаклізми, а й час великих наукових відкриттів та мистецьких досягнень. Продовжуючи традиції своїх славетних попередниць, українські жінки мужньо долали труднощі повоєнної відбудови, самовіддано оволодівали новітніми професіями, брали на себе складні інтелектуальні й організаторські завдання.

Україна дала немало славних українок, якими ми вправі величатись та гордитись перед цілим світом.

В національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого  підготовлено віртуальну книжкову виставку ”Видатні українки”, яка вшановує визначне жіноцтво, яке жертвуючи життям, добробутом, спокоєм, зробили та роблять неоціненний внесок у розвиток суспільства, у боротьбі за незалежність Батьківщини, примножують її славу досягненнями у науці, мистецтві, різних ділянках економіки й культури. Сьогодні українки теж не стоять осторонь перед війною та ворогом, захищаючи свою державу на полі бою.

На виставці представлено документи з фондів Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала завідувачка сектором

відділу обслуговування користувачів

Т. М. Царан.


1/80

Авраменко, Олеся Олександрівна. Білокур = Bilokur : [дослідження] / Олеся Авраменко ; [наук. ред. О. Шестакова ; Нац. музей укр. нар. декорат. мистецтва, Ін-т проблем сучас. мистецтва Нац. акад. мистецтв України]. — Вид. 2-ге, випр. та допов. — Київ : Горобець, 2021. — 167 с. : репрод., фотоіл. — (Accent : авт. проект мистецтвознавця Олесі Авраменко).

 

 Шифр зберігання:         Б364447

 

Дослідження присвячено життєвому і творчому шляху народної художниці України Катерини Білокур (1900-1961), подане на тлі історичних, часом трагічних, подій XX ст. Творчість Катерини Білокур розглядається у контексті світових мистецьких тенденцій означеного часу. Здійснено фаховий аналіз творчого доробку художниці, висвітлено її нелегку життєву долю.