Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 70-річчя від дня народження О. К. Романчука (1951), українського письменника, журналіста, педагога

 

imageОлег Костянтинович Романчук – український письменник, журналіст, член Світової організації періодичної преси (Брюссель), науковець, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української преси факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Член Національної спілки письменників України і Національної спілки журналістів України.

Народився 16 липня 1951 в м. Кам’янка-Бузька Львівської області.

З 1968 до 1973 року навчався на фізичному факультеті Львівського державного університету імені Івана Франка (радіофізик).

Займав посади старшого редактора редакції художньої літератури Львівського видавництва «Каменяр», завідувача відділу критики журналу СПУ «Дзвін», заступника редактора економічної газети «Діло», заступника редактора газети «Молода Галичина».

Засновник двох популярних часописів – журналу політології, футурології, економіки, науки та культури «Універсум» (від 1993) і «Світ пригод».

Автор науково-фантастичних творів, футурологічних та історичних досліджень, кількох сотень науково-популярних і публіцистичних статей з проблем культури, політичної і воєнної історії України. Серед них: науково-фантастичного роману «Зоряний кристал» (1986), збірки нарисів «Оглянутися в майбутнє» (1989), історичного дослідження «Ультиматум» (1990). Співавтор футурологічного дослідження «На порозі надцивілізації» (1991, 1998), книги «Перезаснування України», відзначеної 2014 року премією літературно-наукового конкурсу імені Воляників-Швабінських при Фундації Українського вільного університету (ФУВУ), упорядник збірок нарисів «Аксіоми для нащадків», «Українські імена в світовій науці» та інших. Автор сценарію документального фільму «Розвіяні по чужині».

Олег Романчук – лауреат багатьох літературних премій: премії імені Івана Багряного (2008) «за визначний внесок у розбудову державної незалежності України та консолідацію суспільства», міжнародної літературної премії (2009)  імені Дмитра Нитченка, конкурсу українського фонду Воляників-Швабінських за навчальний посібник «Системний аналіз у журналістиці», обласної премії імені В’ячеслава Чорновола (2012) за публіцистичну збірку «У пошуках універсуму», міжнародної премії  імені Івана Франка (2019) у галузі інформаційної діяльності.

До 70-річчя від дня народження О. К. Романчука в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються добірки творів письменника, публікації в пресі, література про нього.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/40

Аксіоми для нащадків: Українські імена у світовій науці : Зб. нарисів / [Упоряд. і передмова О.К.Романчука]. — Львів : Каменяр, 1991. — 244, [2] с., [8] арк. іл.

 

Шифр зберігання: А534388

У книзі розповідається про маловідомі сторінки життя і діяльності незаслужено замовчуваних учених-природодослідників, вихідців з Галичини й Волині, чий внесок у світову і європейську науку важко переоцінити. Зокрема, тут йдеться про безпідставно репресованих у лихі роки сталінських беззаконь академіків АН УРСР М. Кравчука і С. Рудницького. Читач матиме змогу ознайомитись з історією дослідження катодних променів українським фізиком І. Пулюєм, який випередив винахід В. Рентгена, довідається про цікаві подробиці життєпису інших видатних вчених-українців: ботаніка В. Липського, біохіміка І. Горбачевського, хіміка П. Франка, математиків М. Чайковського і М. Зарицького та ін.

Для масового читача.

Упорядкування і передмова О. К. Романчука.