П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 180-річчя від народження Х. Д. Алчевської (1841–1920),  

української діячки народної освіти, письменниці, бібліографа

 

imageХристина Данилівна Алчевська — прогресивна педагогиня-просвітителька, організаторка і керівниця першої в Україні безплатної жіночої недільної школи, одна з найяскравіших представниць української інтелігенції середини XIX — початку XX ст., діяльність якої мала вагоме значення для становлення та розвитку вітчизняної педагогічної науки та освіти.

Народилася Христина Данилівна Алчевська (Журавльова) 16 квітня 1841 року в повітовому містечку Борзна на Чернігівщині в сім'ї викладача міського училища та випускниці Смольного інституту. Її батько був проти навчання грамоти жінок, зокрема й рідної доньки. Але Христина Данилівна самотужки навчилася грамоти, крадькома підслуховуючи уроки братів.

Важке дитинство, неможливість здобути початкову освіту визначили майбутню мету життя Х. Д. Алчевської — навчити якомога більше жінок грамоти.

Юність вона провела в Курську, куди переїхала її родина.

У 1862 році Христина Данилівна одружилася з відомим підприємцем і меценатом Олексієм Алчевським і переїхала до Харкова. Тут молода жінка стала активним членом товариства «Громада», діячі якого ставили перед собою мету відновити єдність інтелігенції з народом, сприяти народному просвітництву.

Христина Данилівна склала іспит на право викладати і у 1862 році заснувала приватну безплатну недільну школу для жінок. До 1870 року школа існувала нелегально, заняття відбувалися вдома у Алчевської. Потім школа знаходилася у приміщенні початкового училища, а в 1896 році за проектом А. Н. Бекетова для школи збудували власну споруду. Школа проіснувала до 1919 року. Христина  Данилівна працювала з колективом педагогів-сподвижників. За п’ятдесят років педагогічної діяльності Христини Данилівни в її школі безплатно викладали близько тисячі педагогів, зокрема Д. Багалій, В. Данилевський, О. Калмикова, Л. Хавкіна, М. Салтикова, Є. Чирікова, Л. Загурська та ін.

У цьому навчальному закладі в різний час здобули освіту майже 17 тисяч жінок, а провідними в навчанні та вихованні були принципи народності, гуманізму й демократизму.

Школа була першим та не останнім кроком Христини Алчевської шляхом просвітництва. Ще вона організувала в Харкові Товариство грамотності, першу громадську бібліотеку (нині Державна наукова бібліотека ім. В. Короленка). Понад півстоліття присвятила педагогічній діяльності, яка здобула високу оцінку українських і зарубіжних діячів культури. Христину Алчевську було нагороджено почесним дипломом на Всесвітній педагогічній виставці 1899 року в Парижі. Вона була віце-президентом Міжнародної ліги освіти.

З іменем Христини Алчевської пов’язані подальша історія недільних шкіл і майбутній розвиток методики навчання дорослих.

Поряд з просвітницькою, Христина Данилівна займається літературною і науково-педагогічною, бібліографічною діяльністю. З ініціативи Алчевської та під її керівництвом було видано тритомний рекомендаційний покажчик книг «Что читать народу?» (1884–1906), тритомний посібник «Книга взрослых» (1899–1900). Також Христина Данилівна Алчевська залишила по собі прекрасні спогади «Передуманное и пережитое» (1912), свої щоденники, цікаве листування з відомими людьми того часу — І. Франком, Л. Толстим, І. Тургенєвим, Ф. Достоєвським, В. Короленком.

Христина Данилівна Алчевська виростила та виховала шістьох дітей, які залишили помітний слід в історії вітчизняної науки та культури: Дмитро став кандидатом природничих наук, добре грав на віолончелі й малював; Григорій – композитор; Ганна – допомагала викладати в жіночій недільній школі; Микола – педагог і громадський діяч, створив перший буквар для дорослих українською мовою; Іван – знаменитий оперний співак; Христя – поетеса, перекладачка і педагог.

Померла Христина Данилівна 15 серпня 1920 року. Поховали її в сімейному склепі на міському кладовищі у м. Харкові.

До 180-річчя від дня народження Х. Д. Алчевської в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються добірки творів Х. Д. Алчевської, її публікації в пресі, книжки й статті про її життя і творчість та інша література про неї.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки  та традиційними картковими каталогами.

 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/50

Алчевская Христина Даниловна, Алчевский Алексей Кириллович // Карнацевич В.И. 100 знаменитых харьковчан / В.И.Карнацевич. — Харьков : Фолио, 2005. — С. 8-12.

 

Шифр зберігання: А650954

Подано біографії Христини Данилівни та Олексія Кириловича Алчевських.