![]() П’ятниця, 11 квітня 2025
| |||||||||
Навігаційне менюПро бібліотеку
Каталоги
Послуги
Навігаційне менюГромадська приймальня
Публічні закупівлі
Графік роботиЧетверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів). | До Всесвітнього дня шоколаду
З найдавніших часів, шоколад використовувався, як напій. Найперші підтвердження його виготовлення та активного вживання, за свідченням археологів, належать до часів близько 400 року до нашої ери. На думку дослідників, саме в цей час стародавні майя і ацтеки стали культивувати какао-дерево і готувати з його плодів напій «чоколатль», який додає сил та енергії. На смак він дуже відрізнявся від звичного гарячого шоколаду, оскільки складався з розмолотих какао-бобів, пекучого перцю чілі та меду, тому був дуже гірким. Напій вважали «їжею богів», а какао-боби були символом багатства і влади. У Старому Світі про шоколад дізналися лише в XVI столітті. Протягом довгого часу шоколад залишався виключно дорогим напоєм, доступним лише аристократії. Хоча європейці почали додавати до шоколаду цукор, сам процес виробництва шоколаду залишався незмінним. Основною сировиною для виробництва шоколаду і какао-порошку є какао-боби – мигдалеподібне насіння, що міститься в плоді (стручку) шоколадного дерева, батьківщиною якого є Центральна Америка, тропічні ліси Амазонки. Свіжозібрані какао-боби мають гірко-терпкий смак, бліде фарбування і лише після технологічної обробки вони придатні для використання у виробництві шоколаду. Сьогодні шоколад – це і смачний ароматний напій, і привабливі плитки, відлиті у різноманітні форми, і доповнення до різних десертів. Він – найрізноманітніший: гіркий чорний, білий, темний і світлий молочний. Але для справжніх гурманів не існує іншого шоколаду, окрім чорного. Чим більше відсоток вмісту какао в шоколаді, тим більше він корисний для організму. До Всесвітнього дня шоколаду у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить стандарти на шоколад і шоколадні вироби, видання про цікаві факти з історії шоколаду та процеси його виготовлення, різноманітні рецепти шоколадних виробів, художні твори. На виставці представлені документи і публікації із фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.
Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх. Термін експонування: 11 липня – 20 серпня 2018 р.
Інформацію підготувала бібліотекар І категорії відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І. |