Вівторок, 2 липня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

24 квітня 2013 року о 15 годині в конференц-залі Національної парламентської бібліотеки України за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1, відбулося чергове засідання клубу «Бібліотека і Місто». Тема засідання: «Київ. 1941–1943. Спогади до Дня Перемоги». 

imageДоповідач – відомий києвознавець  Дмитро Малаков.

Однією з провідних тем у дослідженнях Д. Малакова є історія Києва періоду Великої Вітчизняної війни. 68 років відділяють нас від весни 1945-го, коли завершилася ця війна. Багато написано за цей час про окупацію та руйнування Києва, про трагедію Бабиного Яру, про десятки тисяч киян, загнаних до німецької неволі. Історики вже склали досить цілісну картину життя Києва того трагічного періоду.  

Однак і через шість десятиліть продовжують з’являтися все нові й нові документи, з різних причин не оприлюднені раніше.

Дмитро Васильович Малаков багато років займається реконструкцією подій цього періоду історії нашого міста. Дитиною він сам пережив усі жахи окупації і є носієм колективної пам’яті великої і дружньої сім’ї, що волею долі опинилася в окупованому Києві. У своїх дослідженнях він спирається на архівні матеріали, розповіді свідків, власні дитячі враження, спогади мами, родичів, переважно, старшого брата – відомого художника Георгія Малакова, який залишив багато малюнків, створених як у період життя в окупації, так і у більш пізній час. Вагомим підсумком дослідницької роботи Дмитра Малакова стали фотоальбоми «Київ. 1941–1943. – Київ : Кий, 2000», «Київ. 1939–1945. – Київ : Кий, 2005», «Київ. 1939–1945. Post scriptum. – Київ : Варто, 2009». Про матеріали, що увійшли до цих альбомів та фотодокументи, які продовжують надходити, розповів науковець.

imageПрисутні також були ознайомлені з бібліографічним покажчиком «Краєзнавці Київщини. Дмитро Малаков», підготовленим 2012 року Київською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України та Науковою бібліотекою ім. М. Максимовича КНУ ім. Шевченка до 75-річчя від дня народження відомого українського краєзнавця, музейного працівника, києвознавця. 

 

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД