Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Сьоме засідання бібліотечних Шевченкознавчих студій
Презентація факсимільного видання
«Альбом Тараса Шевченка 1845 року» 

(Видавничий дім «Андрій», 2012)

 

 

12 березня 2012 року в Національній парламентській бібліотеці України у рамках сьомих бібліотечних Шевченкознавчих студій відбулася презентація факсимільного видання «Альбом Тараса Шевченка 1845 року» (Видавничий дім «Андрій», 2012). Співавторами проекту є Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» та Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ.

Альбом малюнків 1845 року
– це частина того, що довелося побачити і зафіксувати художнику Київської археографічної комісії Тарасу Шевченку під час його подорожей по містах і селах Київської і Полтавської губерній. Малюнки аквареллю і сепією, зарисовки олівцем та фрагменти фольклорних записів – це те, що поет зафіксував упродовж кількох місяців своїх мандрівок. Відомо, що саме ці малюнки мали стати основою для створення офортів із серії «Живописна Україна». Шевченко планував цю серію як періодичне художнє видання про українське історичне минуле, народний побут, природу та історичні пам’ятки. На жаль, був виданий лише один альбом «Живописної України», що нараховував лише шість офортів, проте й надалі митець робив малюнки-ескізи для наступних видань.

Альбом малюнків 1845 року –
унікальний документ в історії України, що складається з 20 аркушів, 35 невеликих робіт, які суттєво доповнюють малярську спадщину і водночас ознайомлюють сучасників із переважно втраченими пам’ятками української архітектури, нагадують про складну долю нашого народу.
Окрім ілюстрацій, «Альбом» містить також науковий коментар, підготовлений та упорядкований відомим українським літературознавцем, текстологом Сергієм Гальченком, з якого можна дізнатися про історію та мотивацію тої чи іншої зарисовки, начерків Тараса Шевченка під час його мандрівки Україною 1845 року.

Учасники презентації з великим інтересом  слухали виступи заступника Голови Верховної Ради України Миколи Томенка, заступника директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ Сергія Гальченка про народження та втілення в життя ідеї факсимільного відтворення «Альбому», схвально вітали повідомлення про те, що половина 1000-го накладу буде безкоштовно розподілена між бібліотеками, в першу чергу тих сучасних областей (Київської, Полтавської, Черкаської, Чернігівської), які відображені у пам’ятці.

На завершення зустрічі могутнім акордом пролунали Шевченкові поезії у виконанні народного артиста України Анатолія Паламаренка.

 








 

Інформація підготовлена відділом СКД