Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Шосте засідання бібліотечних Шевченкознавчих студій.
«Євген Гребінка – сучасник і предтеча. З кола друзів Тараса Шевченка»


Чергове засідання Шевченкознавчих студій відкрила завідувач відділу СКД Олена Погонець, нагадавши твердження вчених-шевченкознавців, що завжди важливо пам’ятати – постать Тараса Шевченка треба розглядати і намагатися зрозуміти через ознайомлення з ним як із сучасником людей і суспільних проблем ХІХ століття. Потрібно вивчати його час, його оточення, тодішній стан України, Росії, світу. 

Одним із сучасників Т. Шевченка і предтечею його як великого митця був Євген Павлович Гребінка, 200-річчя від дня народження якого Україна відзначила 2 лютого цього року.

Доповідач – завідувач відділу «Меморіальний будинок – музей на Пріорці» Національного музею Т. Г. Шевченка Надія Наумова, у своєму виступі звернула увагу присутніх на те, що Тарас Шевченко і Євген Гребінка були сучасниками, майже ровесниками. Однак цікавим є те, що Євген Гребінка виступає як попередник фундатора української літератури.

Розкриваючи тему, доповідач розповіла про Євгена Гребінку – письменника, автора збірки байок, упорядника альманаху «Ластівка», організатора літературного життя української культурної громади в Петербурзі, активного учасника викупу Тараса Шевченка з кріпацької неволі та видання його «Кобзаря» 1840 року. Він був знаний і в російському літературному процесі як автор відомих романсів, а також низки прозових творів.

Чудовою музичною ілюстрацією зустрічі став виступ квартету гітаристів Національної філармонії України під керівництвом заслуженого артиста України Володимира Шаруєва та виконання романсу «Очи черные…» на слова Євгена Гребінки солістом Національної філармонії України, лауреатом міжнародних конкурсів Романом Смоляром.

 





 

Інформація підготовлена відділом СКД