Середа, 16 жовтня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ документального фільму Жанни Бебешко

«Тріумф і трагедія таланту. Михайло Гришко»

(Україна, 2016)

 

image

17 жовтня 2024 року о 16:00 в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1, конференц-зал, відбудеться показ документального фільму режисерки Жанни Бебешко «Тріумф і трагедія таланту. Михайло Гришко» (Україна, 2016).

 Стрічка присвячена Михайлу Степановичу Гришку – народному артисту СРСР, талановитому оперному співаку-баритону, одному із знаних виконавців романсів, камерно-вокальних творів і обробок українських народних пісень. За унікальне вокальне та акторське обдарування його порівнювали з Федором Шаляпіним, а за дивовижну красу тембру називали «українським соловейком».

Народився Михайло Гришко у Маріуполі у родині робітників, з раннього дитинства співав у церковному хорі. Музичну освіту здобував у Одеській національній музичній академії ім. А. В. Нежданової, де під керівництвом свого педагога, професора Юлії Рейдер, відшліфовував своє сценічне мистецтво. Основи італійської вокальної школи, які він перейняв від свого викладача, у поєднанні з чудовими природними даними та феноменальною музичністю допомогли Михайлові стати першокласним співаком.

По завершенню навчання Гришко – соліст провідних академічних театрів опери та балету: Одеського, Харківського, Грузинського та  Київського ім. Т. Шевченка. Розквіт творчої кар’єри митця припав на роки роботи у Національному академічному театрі опери та балету України ім. Т. Г. Шевченка.

Упродовж 40 років він виконав понад п’ятдесят головних ролей у постановках класичних українських і зарубіжних опер на сценах провідних театрів України. Майстерно втілені ним образи увійшли до золотої скарбниці світового театрального мистецтва та закарбувались у пам’яті поціновувачів українського театру та народної музики.

Видатний український диригент Веніамін Тольба говорив: «Михайло Степанович Гришко — це яскрава, незабутня фігура в історії українського вокального мистецтва, ім’я якого завжди залишиться у серцях шанувальників, та усіх тих, хто працював з ним на одній сцені».

На зустрічі Жанна Бебешко розповість про історію створення фільму «Тріумф і трагедія таланту. Михайло Гришко» та поділиться цікавими спогадами членів родини видатного співака.

Про автора: Жанна Бебешко – сценаристка, телережисерка, музична редакторка. Закінчила Національну музичну академію імені П. І. Чайковського по класу диригування і Вищі курси телережисерів. Працювала сценаристкою, музичною редакторкою на Українському телебаченні, на студії «Укртелефільм», ставила фільми на каналі ДТРК «Культура». За активної участі Жанни Іванівни вийшло чимало передач, фільмів, присвячених видатним українським співакам, диригентам, артистам балету.

Вхід вільний

Увага! Заплановані дати та час проведення заходів можуть змінюватись в залежності від обставин партнерів у проведенні заходу, повітряних тривог, відсутності електропостачання.