Неділя, 1 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

7 вересня у рамках акції Narodowe Czytanie в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбудуться спільні публічні читання драматичного твору «Кордіан» Юліуша Словацького

 

Narodowe Czytanie (Національні читання) - спільна читацька акція, започаткована в Польщі, мета якої – популяризація читання та національної літератури.

Національні читання відбуваються за ініціативи та під патронатом Президента Республіки Польща і сприяють промоції національної літератури як в країні, так і за її межами.

У рамках цієї ініціативи публічно читаються великі фрагменти знакових творів, які мають важливе значення для польської історії та літератури.

Кампанія націлена на поглиблення знань про культурну спадщину Польщі та підтримку інтересу до читання серед різних поколінь, об’єднуючи людей навколо класичних творів, які відображають національні цінності, історичні події та культурні традиції Польщі.

Долучитись до цієї масштабної акції можуть всі бажаючі, заклади освіти та культури, а також громадські та соціальні інституції. Участь у Національних читаннях беруть і поляки, які проживають в інших країнах світу. До них приєднуються місцеві бібліотеки, культурні товариства, театри та інші організації, що допомагають популяризувати польську літературу та культуру на міжнародному рівні.

Кампанія «Narodowe Czytanie» стартувала у 2012 році спільним читанням епічної поеми «Пан Тадеуш» Адама Міцкевича. Відтоді щороку на початку вересня вся Польща об'єднується навколо Національних читань, під час яких читається обраний Президентом видатний твір польської літератури.

У попередні роки вже звучали знакові твори Генріка Сенкевича, Болеслава Пруса, Стефана Жеромського, Станіслава Виспянського, Владислава Реймонта та інших великих польських письменників.

Під час цьогорічної кампанії відбудеться спільне читання драми «Кордіан» Юліуша Словацького.

«Кордіан» був написаний під час перебування Юліуша Словацького у Швейцарії. Вперше твір опубліковано у 1834 роц в Парижі. Він вважається одним із найважливіших літературних досягнень поета.

У «Кордіані» автор подав образ епохи та романтичне бачення долі покоління польських змовників, взявши за основу змову кадетів, пов’язану з підготовкою царевбивства. У драмі переплітаються реалістичні та фантастичні мотиви, а атмосферна декорація підкреслює символічний вимір твору, ключовою проблемою якого є питання національного визволення. Протягом багатьох років  «Кордіан» був опублікований у багатьох виданнях і охоче ставився на театральних сценах. До сьогодні він залишається одним із найбільш часто інтерпретованих і обговорюваних творів, посідаючи чільне місце в каноні польської літератури.

7 вересня 2024 року Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого запрошує всіх бажаючих взяти участь у публічному прочитанні та обговоренні твору одного із найвідоміших художників слова польського романтизму!

 

Захід відбудеться за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1,

конференц-зал

Початок об 11:00

Участь за попередньою реєстрацією