Субота, 26 жовтня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ фільму «Коло ФрАнка»


30 серпня в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ фільму «Коло ФрАнка» у межах однойменного проєкту. Кінопоказ присвячено пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Події фільму розгортаються напередодні повномасштабного вторгнення росії в Україну. Головним героєм стрічки є Франк. Це молодий чоловік, українського походження, який народився і зростав в Австралії, як і багато нащадків героїв українського повстанського руху. Він знає рідну мову, і для нього це надзвичайно важливо. Бо, як написав його дід у своєму щоденнику: «Перш за все, треба знати рідну мову. Мову батьків, мову молитви, мову предків». З часом, цей щоденник стає фактично щоденником і самого Франка, бо в ньому відображається його внутрішній світ, все те, що він переживає, згадує і проживає. Коло, таким чином, замикається…

Стрічка «Коло ФрАнка» складається з 4-х відеокліпів на вірші видатних українських митців – Лесі Українки, Івана Франка та Степана Руданського у сучасному їх прочитанні та переспіві.     Ці постаті вибрані не випадково, бо несуть в собі та творчості неабияку мотиваційну енергію.

Автор ідеї фільму – талановитий український композитор Олександр Яшин, оператор – заслужений діяч мистецтва України, член Національної спілки кінематографістів України Едуард Тімлін. 

Ідейний натхненник, продюсер та автор проєкту «Коло ФрАнка» – виконавець пісень Ігор Воєвуцький, екссоліст гурту «Авіатор». Від початку повномасштабного вторгнення музикант вступив до лав територіальної оборони, тривалий час займався волонтерством, зараз служить у підрозділі «Азов» Національної гвардії України. 

На завершення показу глядачі, серед яких були вихованці Київського військового ліцею імені Івана Богуна, мали змогу поспілкуватися з учасниками знімальної групи та задати чимало питань – режисеру Станіславу Сукненку, актрисі Національного академічного театру імені Лесі Українки, виконавиці ролі Долі – Олені Тополь та креативному продюсеру Олесі Малій.

Щира вдячність творцям фільму, які у найскладніші часи творять українське кіно. Поєднавши високі зразки класиків української поезії з оригінальною сучасною музикою, Ви сприяєте не тільки патріотичному вихованню, а ще й несете просвітницьку та освітню функції по залученню молодого покоління до національної культурно-мистецької спадщини. Таким чином, підвищуєте цінність української культури, мови і робите все, для її збагачення. 

 

Інформацію підготувала

Провідний бібліотекар ВСКД

Лариса Совершенна