Неділя, 1 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 65-річчя від дня народження Миколи Хомича (1959), українського письменника, мецената, мандрівника

imageМої книги – це бажання зрозуміти світ, в якому живеш. Це більше питання,  адже я не даю готової відповіді, я даю змогу читачеві думати разом зі мною.

                                                                       М. Хомич.

 

Микола Хомич народився 12 липня 1959 року у селиші Бараккуль у Казахстані. У 1972 році родина Хомичів повернулася на батьківщину в Новоград-Волинський (Житомирської області), де Микола продовжив освіту у школі № 1.

Після закінчення школи він вступив у Вінницький медичний інститут. Працював дитячим лікарем-реаніматологом. У 1986-1987 роках брав участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС як лікар військової частини. У 1998-му році переїхав до Києва. Займався підприємництвом у галузі страхової та приватної медицини.

В царину літератури Микола Хомич увірвався в зрілому віці. Вже перші його книжки показали - в літературі з’явився серйозний письменник, який глибоко проникає у життя людини й суспільства.

Сьогодні Микола Хомич – член Національної спілки письменників України. Лавреат міжнародних літературних премій: «Воїн світла», «Дон Кіхот»; дипломант літературної премії НСПУ імені Максиміліана Кирієнка-Волошина «Глиняний кіт»; володар премії журналу «Радуга».

Лейтмотивом творчості Миколи Хомича є питання повернення історичної пам’яті. Письменнику притаманна особиста філософія, особливі судження про ті чи інші події. Його думки настільки цікаві, що спонукають читача замислитися над своїми поглядами на життя, на загальну історію, на історію міста, в якому ми живемо. Його романи не просто авторська вигадка чи фантазія – це кропітка робота автора з першоджерелами, монографіями, фотографіями, поштовим листівками та періодичними виданнями минулих часів.

Перша збірка повістей, оповідань і есеїв «Нічь русалки» вийшла друком 2010 року. Потім були романи «Час» (2012); «Територія брехні» (2013); «Загадка гробниці» (2016); роман-дилогія «Чорний Місяць» (2018) та збірка оповідань «В погоне за Южным Крестом» (2021). Після виходу дилогії «Територія брехні» і «Загадка гробниці» в Україні створили документальний науковий фільм про пошук ікони Миколи Мокрого і мощей Ярослава Мудрого. У 2022 році побачила світ перша  трилогія Миколи Хомича «Задум Бога», яка була презентована в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого.

Твори письменника перекладено різними мовами. У 2020 році вийшов переклад роману «Час» румунською мовою. У рамках міжнародного культурного обміну в 2018 році з'явився  переклад азербайджанською роману «Загадка гробниці». В 2019 році твір було перекладено новогрецькою мовою, а у жовтні 2020 року ця історична книжка потрапила до Вселенського патріарха Варфоломія у Константинополь, куди був запрошений Микола Хомич.

Книги талановитого письменника займають почесне місце на полицях багатьох бібліотек світу, зокрема, у Бібліотеці конгресу США та бібліотеці Вселенського патріарха Варфоломія.

Письменник активно займається меценатством. Коштом Миколи Хомича на подвір’ї гімназії № 1 у Новограді-Волинському встановлено пам’ятник Лесі Українці та закладено «Алею талантів» у межах Всеукраїнського дитячого конкурсу «У пошуках літературних талантів», де щорічно проводяться читання літературних творів молодих авторів.

Микола Хомич весь час у русі. Він - невтомний мандрівник, і серед усіх можливих подорожей обирає екстремальні мандри.         Письменник подорожував Гімалаями, джунглями Амазонки, пройшов дорогою інків у Перу, жив на острові людожерів та спілкувався з мешканцями африканських племен. Ризикуючи життям, він плавав між акулами, спускався у жерло вулкану і, навіть, куштував смертельно небезпечну рибу фугу.

14 лютого 2017 року, підкоривши найвищу вершину Африки й одну з найвищих гір світу – Кіліманджаро, він розгорнув прапор України, що побував на Майдані під час Революції Гідності.

До 65-річчя від дня народження Миколи Хомича, українського письменника, мецената, мандрівника в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку.

Експозиція презентує творчий доробок письменника, знайомить читача з документами про його життєвий і творчий шлях.

На виставці представлені документи із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 2-й поверх. Відділ міжбібліотечного абонемента

Термін експонування: 12 - 22 липня 2024 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності

Лариса Совершенна

 

 

 

 

 

 

.