Неділя, 1 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 85-річчя від дня народження Ігоря Калинця (1939),

українського письменника, редактора, громадського діяча

 

imageІгор Миронович Калинець народився 9 липня 1939 р. в м. Ходорові на Львівщині в сім`ї службовця.

У 1956 р. закінчив середню школу й вступив до Львівського університету імені Івана Франка (нині – Львівський національний університет імені Івана Франка) на філологічний факультет. Після закінчення університету, з 1961 р. по 1972 р. працював у обласному державному архіві: спочатку архіваріусом, а згодом – старшим науковим співробітником.

За участь у дисидентському русі у 1972 р. Ігор Калинець засуджений до 6 років таборів і 3 роки заслання. Покарання відбував у Пермських концтаборах разом з Іваном Світличним, Василем Стусом, Миколою Горбалем, Степаном Сапеляком та ін., а заслання разом із дружиною Іриною Стасів-Калинець на Забайкаллі. В цей час працював токарем і кочегаром, писав вірші, які до 1991 р. функціонували тільки у самвидаві. Перебуваючи в таборі, став членом Міжнародного ПЕН-клубу.

1981 року І. Калинець повернувся з заслання до Львова, і тільки у 1990 р. був реабілітований. Працював у Львівській науковій бібліотеці імені Василя Стефаника, редактором журналу львівського обласного відділу Фонду культури, займався перекладами художньої літератури. З 1987 р. Калинець починає відігравати провідну роль у культурному і громадському житті Львова. Брав участь у виданні неофіційного культурологічного журналу «Євшан-зілля», у створенні Товариства української мови імені Тараса Шевченка. 1990 року Ігоря Калинця було обрано депутатом Львівської обласної ради.

Останнє місце роботи – Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою при Національному університету «Львівська політехніка».

Творчий доробок письменника становить сімнадцять поетичних збірок, що згруповані у двох циклах: 9 книжок поезій, написаних перед ув’язненням у 1966 – 1972 рр. і вісім – написаних під час ув’язнення та на виселенні 1973 – 1981 рр. Згідно з цим поділом випущено два томи поезій – «Пробуджена муза» (Варшава, 1991) та «Невольнича муза» (Балтимор – Торонто, 1991).

У 1991 р. в Україні було видано його збірку вибраних поезій «Тринадцять алогій». 1994 р. у журналі «Сучасність» надрукована повість «Молімось зорям дальнім», що була написана під час перебування автора у львівській в’язниці у 1972 р. Збірка «Слово триваюче» вийшла друком у 1997 р. 

Перу автора належать й багато творів для дітей. Книжки з казками та поезіями друкувались у видавництвах: «Сполом» («Казки зі Львова»), «Веселка» («Про дівчинку і квіти»), «Каменяр» («Дурні казки»), «Щедрик» («Пан Ніхто: Довга казка»), «Світ дитини» («Таке собі та інше»), «Видавництво Старого лева» («Данка і Крак») та ін.

Твори письменника перекладені практично всіма європейськими мовами, а великі збірки вийшли англійською, французькою, німецькою мовами.

Ігор Калинець є кавалером орденів князя Ярослава Мудрого (2008, 2016) і Свободи (2009). Він лавреат премій Івана Франка (Чикаго, США, 1979) та імені Василя Стуса (1992), Державної премії України імені Тараса Шевченка (1992) й Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» (2017). У січні 2022 р. Ігор Калинець став Народним поетом України, а 1 листопада 2023 р. – лавреатом премії імені Митрополита Андрея Шептицького.

Він – почесний доктор наук Львівського національного університету імені Івана Франка й почесний громадянин міста Львова.

До 85-річчя від дня народження Ігоря Калинця (1939), українського письменника, редактора, громадського діяча в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція презентує творчий доробок письменника, містить наукові розвідки, присвячені його творчості та життєвому шляху.

На виставці представлені документи й публікації з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 3-й поверх.

Термін експонування: 9 липня – 31 липня 2024 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Тетяна Кириленко