Неділя, 30 червня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня Конституції України

 

imageЩорічно 28 червня український народ відзначає День Конституції України. Саме в цей день 1996 року була прийнята і введена в дію Конституція незалежної України, у якій закріплено правові основи держави, її суверенітет і територіальну цілісність, основні права і свободи українських громадян. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість, безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.

Конституція є основним державним документом, який фіксує головні юридичні та політичні аспекти відносин між державою та суспільством, систему, порядок утворення, принципи організації і діяльності державних органів, права та обов’язки громадян.

Український конституціоналізм має глибоке історичне коріння та формувався протягом століть відповідно до національного характеру українців, способу життя, цінностей і суспільних відносин.

Перша відома кодифікація права на українських територіях відбулася за часів Давньої Русі і була зафіксована в «Руській Правді» (ХІ-ХІІ століття). Продовження зародження вітчизняної конституційної думки пов’язане із революцією під проводом Богдана Хмельницького та відродженням козацької державності (2-га половина XVII – XVIIІ століть). 

Особливе місце займає Конституція Пилипа Орлика 1710 року, у якій задекларовано основні засади розбудови демократичної держави. За змістом це був документ, який в політико-правових поняттях того часу обґрунтував право України на державну самостійність та її державний устрій. Його прийняття стало справді великою подією, оскільки засвідчувало політичну зрілість козацької держави.

Пошук шляхів, методів та інструментарію для оформлення і закріплення основних принципів суспільно-державної взаємодії продовжувався в наступні історичні епохи.image У формуванні конституційних ідей кінця ХVІІІ – початку ХХ століття вагома роль конституційного проєкту Миколи Костомарова у «Книзі буття українського народу», Михайла Драгоманова у праці «Вільна спілка», учасників Кирило-Мефодіївського братства у «Начерках Конституції Республіки».

На початку ХХ століття під впливом революції 1905-1907 років у російській імперії на українських теренах конкурували конституційні концепції – соціал-демократична Михайла Грушевського, автора проєкту Конституції Української Народної Республіки, націократична Миколи Міхновського та інші. Не припинявся конституційний процес в добу Української революції 1917–1921 років, українського визвольного руху ХХ століття.

В УРСР у різний час було ухвалено чотири конституції. Вони хоч і проголошували Україну суверенною державою, але насправді були цілковитою формальністю – передбачалась можливість виходу кожної республіки зі складу СРСР, але не надавалось жодного механізму. 

Новітній конституційний процес в Україні нерозривно пов’язаний з відновленням української державності. Творення Конституції розпочалося з прийняттям Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року. Процес підготовки Конституції України тривав шість років – з 1990 по 1996 рік. Всього було запропоновано 15 проєктів Конституції України – від Конституційної комісії, політичних партій, науковців.

28 червня 1996 року на засіданні Верховної Ради України була ухвалена Конституція України.

Сьогодні громадяни нашої країни, які чинять спротив російському вторгненню, виконують свій конституційний обов’язок захищати Вітчизну, незалежність та територіальну цілісність України. Ми успішно протистоїмо агресору, що зневажає юридичні норми, міжнародне право. За підтримки закордонних партнерів наближаємо нашу Перемогу, за якою послідує притягнення до відповідальності держави-терориста.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого презентує книжкову виставку «До Дня Конституції України», яка знайомить з документами та публікаціями із фондів бібліотеки, що відображають найважливіші історичні моменти конституційного процесу на складному і довгому шляху державотворення України та на сучасному етапі.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх

Термін експонування:

26 червня 2024 р. – 06 липня 2024 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Олена Міненко