Неділя, 30 червня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ художнього фільму «Корсет» 

 (Австрія, Люксембург, Німеччина, Франція, 2022) 

 

27 червня 2024 року о 15:00 у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1, відбудеться показ художнього фільму «Корсет».

Кінострічка «Корсет» розповідає про один рік з життя знаменитої на весь світ австрійської імператриці Єлизавети Баварської (також відомої як Сісі «Корсет»)  і показує її зовсім не такою, як звикли тиражувати у поп-культурі. Замість романтичної та життєрадісної принцеси Сісі, яку вважали найкрасивішою жінкою Європи свого часу, увазі глядача представляють стомлену життям імператрицю Єлизавету, багаторічну дружину зануреного у державні справи австрійського імператора Франца Йосипа І, яка саме переживає велику екзистенційну кризу.

Імператриці щойно виповнилося 40 років, і вона буквально задихається в полоні суспільної думки – злі язики дедалі більше шепчуться, що вона старішає, товстішає та покривається зморшками. Натомість  героїня з усіх сил намагається опиратися природнім процесам, виснажуючи себе спортом, пірнанням у крижану воду та жорсткими дієтами, а також шукаючи прихильність чоловіків. Вона буквально задихається в полоні суспільної думки, адже у ті часи в такому віці жінок фактично списували з рахунків. Власне, звідси і метафорична назва фільму «Корсет» – на честь елементу гардеробу, який в гонитві за красою перетворювався на справжнє знаряддя тортур для жінок.

На створення фільму австрійську режисерку Марі Кройцер надихнула люксембурзька акторка Вікі Кріпс, яка виконала головну роль у картині.

Події фільму розгортаються в 19 столітті, а знімання відбувалися в палацах-резиденціях імператорської родини Габсбургів.

Світова прем’єра «Корсету» відбулася на Каннському фестивалі в програмі «Особливий погляд» – другій за важливістю секції, а гра Вікі Кріпс була визнана найкращою в межах цього конкурсу. Пізніше акторка також отримала премію Європейської кіноакадемії як найкраща акторка року.

Фільм був високо оцінений критиками, увійшов до шортлиста премії «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм».

В Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого кінопоказ відбудеться у межах Кіномистецької вітальні, яка долучилася до Кіноклубного фестивалю «Тиждень австрійського кіно 2024», що проводять Австрійський культурний форум у Києві спільно з кінокомпанією «Артхаус Трафік» .

 

Запрошуємо всіх охочих!

Зареєструватися на захід

Вхід вільний

Увага!

Заплановані дати та час проведення заходів можуть змінюватись в залежності від обставин партнерів у проведенні заходу, повітряних тривог, відсутності електропостачання.

 

Довідки за тел.: +38 (067) 407 58 82