Неділя, 30 червня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

13 червня 2024 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація видання відомого нейрохірурга, керівника «Міжнародного центру нейрохірургії» Ігоря Курільця «Рік війни. Життєві історії нейрохірурга з України (24.02.2022–24.02.2023)» (Київ: Український письменник, 2023).

На заході автор щиро і відверто поділився спогадами про початок своєї медичної практики. Як оперував із своїми поважними вчителями – всесвітньовідомими українськими хірургами Олександром Шалімовим та Андрієм Ромодановим, які дали йому напуття вдосконалюватися в напряму нейрохірургії. Про своє прагнення на основі 45-річного досвіду з використанням найсучаснішого обладнання продовжувати робити високотехнологічні операції у власній лікарні в Києві, будівництво якої триває, проте, на жаль, уповільнилось під час віроломного вторгнення росії на Україну.

Присутній на заході головний редактор видавництва «Український письменник» Василь Клічак свого часу розвіяв сумніви автора стосовно доцільності видання книги «Рік війни…», і книга вийшла друком. Наразі пан Василь опрацьовує текст вже наступного видання Ігоря Петровича. Перекладач Євген Желтухін розповів про особливості перекладу презентованої книги на англійську, яким він займається, та прагне представити її закордоном, зокрема в США. Відвідувачам було запропоновано показ відеорепортажу ТСН України про складні операції Ігоря Курільця.

На цікаві та досить серйозні питання присутніх, зокрема про власну модель реформування медицини, докладно відповів як сам автор, так і його колеги – дружина Олена, також хірург, та економіст і менеджер Тамара Цехоня. Олег Петрович висловив щиру подяку своїй мамі та дружині за поради, підказки і критику, своїм колегам і сину Ігорю Ігоревичу Курільцю, який успішно оперує в м. Дніпро поранених з мінно-вибуховими травмами. Автор подарував НБУ ім. Ярослава Мудрого та «Бібліотеці Українського Воїна» примірники презентованого видання.

Захід відвідали колеги І. Курільця, голова Благодійної організації «Доброта Сердець» Анна Галета, співробітники НБУ ім. Ярослава Мудрого і бібліотек Голосіївського району Києва, завідувачка бібліотеки № 15 для дітей та заслужений працівник культури України Алла Дубенок.

Модератор презентації – головний бібліотекар НБУ ім. Ярослава Мудрого Тетяна Скирда.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

 відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

 фото бібліотекаря відділу

 обслуговування користувачів Олександри Касперської