Неділя, 30 червня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Міжнародний круглий стіл

«Україна-Польща: нові можливості співпраці»

 

3 червня 2024 року у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся міжнародний круглий стіл «Україна-Польща: нові можливості співпраці». 

Мета заходу – налагодження міцної співпраці у сфері культури, літератури та бібліотечної справи між Україною та Польщею.

Спеціальний запрошений гість Єжи Вознякевич, директор Воєводської публічної бібліотеки у Кракові відомий тим, що його заклад став для багатьох українців, котрі потрапили до Кракова під час повномасштабного вторгнення росії в Україну, справжнім центром культури, мистецької діяльності та гуманітарної підтримки і нині залишається відкритим до співпраці з Україною.

У своєму виступі пан Єжи, розповів про досвід роботи Воєводської публічної бібліотеки у Кракові, її можливості та перспективи розвитку на сучасному рівні. Серед заходів, які проводить Бібліотека – тренінги невідкладної допомоги для волонтерів, авторські та експертні зустрічі, майстер-класи для дітей та молоді, конференції, громадські дебати, молодіжна рада бібліотек, Малопольський фестиваль коміксів, фестиваль старих компʼютерів та ігор, конкурс виразного читання в Малопольщі та багато інших.

Крім того, Бібліотека проводить заходи на допомогу українцям, які після повномасштабного вторгнення росії в Україну були вимушені переїхати до Польші, а саме – навчання польської мови; психологічна підтримка; освітні зустрічі, що стосуються щоденного життя в Польщі; плетіння маскувальних сіток «райські павучки».

Окремо, Єжи Вознякевич зупинився на актуальних проєктах Бібліотеки – велосипедна читальня, малопольські дні книги «книга і троянда», evs - молодь в дії (Ерасмус), сутички Фредера, культура чутлива та бібліотека для всіх. 

Під час засідання Круглого столу були представлені пропозиції щодо співпраці Воєводської публічної бібліотеки у Кракові з бібліотеками України, серед яких – допомога в розширенні фондів; обмін виставками – безпосередньо або через художників; організація літературних прогулянок онлайн та посередництво з письменниками, які могли б відвідувати зустрічі з читачами онлайн; навчання та обмін досвідом (наприклад, адвокація бібліотек); оцифрування – співпраця у створенні електронних бібліотек.

Серед запрошених гостей заходу – новопризначений директор Польського інституту у Києві пан Ярослав Ґодун, якого ми щиро вітаємо з призначенням, бажаємо творчої наснаги та успіхів у надважливій справі поширення культури польського народу.

У своєму вітальному слові в. о. генерального директора НБУ ім. Ярослава Мудрого Олег Сербін висловив щирі переконання у продовженні та зміцненні співпраці бібліотек обох країн. Обʼєднавшись разом у цей важкий час, здійснюючи культурний обмін, підсилить нас у протистоянні російській агресії і боротьбі за незалежність.

У заході взяли участь: засновниця літературної платформи «LitCom», письменниця Ольга Ольхова, яка передала до Бібліотеки підбірку книжок іноземними мовами; Міжнародний секретар секції літератури Європейської академії наук, мистецтв і літератури, доктор філологічних наук, професор, перекладач Дмитро Чистяк; головний редактор газети «Літературна Україна» Сергій Куліда; головний редактор журналу «Жінка» Тамара Маркелова; директорка Публічної бібліотеки імені Лесі Українки для дорослих міста Києва Ольга Романюк та інші. 

Модератор західу – секретар Національної спілки письменників України по роботі з молодими авторами Юлія Бережко-Камінська. 

По закінченню засідання запрошені гості отримали сувенірну продукцію та друковані видання від пана Єжи.

 

Інформацію підготувала бібліотекар Ганна Ромодан

Фото бібліотекаря Марії Воробйової