Неділя, 30 червня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

Показ документального фільму «1944. Крим. Депортація»  (Україна, 2019)

 

21 травня 2024 року до 80-х роковин депортації кримських татар та Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ документального фільму «1944. Крим. Депортація».

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня). 

Стрічка розповідає історію депортації кримськотатарського народу з Криму в 1944 році словами очевидців. Вона будується на особистих історіях, які є в родині кожного кримського татарина та повинні залишитися в пам’яті наступних поколінь. Кримські татари, які на власному досвіді пережили жахи 1944 року діляться спогадами про дні депортації, «товарняĸи», перші роки заслання, ĸоли люди тисячами вмирали від голоду і хвороб, про те, яĸ їм самим вдалося вижити в цих нелюдських умовах, адже в результаті етнічної чистки було депортовано 191 044 кримських татар, з яких 46% людей загинуло.

У центрі сюжету документального фільму «1944. Крим. Депортація» – три історії людей, які пережили депортацію до Середньої Азії. Один з головних героїв фільму – Садих Аджи-Селімов, якому на момент примусового виселення кримських татар було 12 років, разом з іншими оповідає свої спогади про ті тяжкі події. Він через малюнки задокументував події під час депортації: як діти росіян кидали камінням по вагонах, у яких перевозили кримських татар, і кричали "зрадники", як із друзями доводилося жебракувати, і як на них спускали собак.

Національна прем’єра документальної стрічки  відбулася 17 травня 2019 року. Вперше фільм показали на міжнародній арені в межах «Beyond the Borders» International Documentary Festival у Греції.

22 жовтня 2020 року документальний фільм  «1944. Крим. Депортація» режисерів Фатіми Осман та  Юнус Паші був удостоєний головної премії в секції міжнародних документальних фільмів на Antakya 8th International Film Festival в Туреччині. 

Виробництво фільму здійснювала компанія Fresh Production Group. Автор сценарію стрічки — Мавілє Халіл, режисери — Фатіма Осман, Юнус Паша, оператор — Юнус Паша, Дамір Якубов, композитор — Geray, звукорежисер — Іван Галадюк, режисер монтажу — Юнус Паша, продюсери — Юлія Чернявська та Олег Щербина.

Фільм надає можливість глядачам більше дізнатися про трагедію депортації кримськотатарського народу 1944 року, відчути та розділити з ними біль історії - задля запобігання повторення подібного в майбутньому.

Загалом, картина  дуже емоційна, чутлива, вона пояснює, що таке депортація і що вона зробила з людиною.

 

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності

Юлія Гриценко