Неділя, 30 червня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

17 травня 2024 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася лекція науковиці Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Олени Полідович «Імена, викреслені з афіш» до Дня пам’яті жертв політичних репресій.

Йшлося про долю театральних діячів, які зробили великий внесок у розвиток української культури, були репресовані за надуманими звинуваченнями і страчені у Києві в період Великого терору (1937-1938), а саме: композитора, диригента і хореографа, першого теоретика українського народного танцю, Василя Верховинця та його дружини Євдокії Долі; театрального діяча і театрознавця Олександра Кисіля (справжнє прізвище Кисельов); театрального критика, театрознавця і актора школи Леся Курбаса Йони Шевченка та його дружини Поліни Самійленко; актора та режисера Сергія Каргальського (справжнє прізвище С. І. Слинька); режисера і актора, керівника харківського театру «Веселий Пролетар» Януарія Бортника та його дружини акторки Ганни; акторів Бориса Дробинського, Степана Шагайди (справжнє прізвище Шагадин) та Генрі Тарло. На представлених світлинах відвідувачі побачили красиві, шляхетні обличчя інтелігентів, які стояли у витоків розбудови українського театру, національної культури.

Партнери заходу – Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого та Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили». Лекція відбулася у межах проєкту «Забуттю не підлягає» НІМЗ «Биківнянські могили».

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

 фото головного бібліотекаря

відділу обслуговування користувачів Анни Сладкової