Вівторок, 30 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація-відкриття виставки

Міжнародного фотопроєкту «Історії в речах. Втечі та  прибуття»

 

16 квітня в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація-відкриття виставки Міжнародного фотопроєкту «Історії в речах. Втечі і прибуття».

Ініціатори проєкту – ГО «Німецько-український діалог» (м. Ауґсбурґ), офіційні партнери в Україні – Львівська національна академія мистецтв,  ГО «Центр суспільних інновацій» та «Українсько-німецьке культурне товариство м. Чернівців. Завдяки фінансовій підтримці Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини, проєкт став міжнародним символом співпраці та спільної відповідальності.

Фотовиставка – це вікно в душі жінок, які зіткнулися з жорстокою реальністю війни, викликаної агресією росії проти України. Вони були змушені залишити свої домівки та вирушити в невідомість, але не втратили надії на краще майбутнє.

Кожна фотографія розповідає унікальну історію через предмети, які жінки взяли з собою. Ці речі не лише зберігають спогади про минуле, але й символізують непереможний дух та зв'язок з життям до війни. Під час презентації мова йшла про те, як проєкт допомагає відновити особисті історії та підтримує культурний діалог між народами.

До відкриття фотовиставки долучились учасниці проєкту з України та Німеччині, чиї історії зазнімковані на світлинах: освітянки, науковиці, культурні діячки. Вони поділилися своїми спостереженнями про те, як фотографії виставки відображають силу та витривалість жінок. Запросили доторкнутися до непередбачуваної подорожі у минуле, аби перетворити спільні спогади на майбутнє. Виступаючи перед аудиторією, підкреслили значення співпраці та обміну досвідом у складний час.      

Фотовиставка «Історії в речах. Втечі та прибуття» є не лише художнім проєктом, але й науковим дослідженням, яке дає можливість глибше зрозуміти досвід втечі та адаптації до нових умов життя. Він відкриває нові перспективи для розуміння впливу війни на людські долі та важливість підтримки тих, хто зазнав втрат.

У межах презентації фотовиставки також відбулась панельна дискусія «Міграційні втрати креативного потенціалу України в часі війни», під час якої обговорювали питання масштабів втрат креативного потенціалу та стратегії повернення талановитих українців на Батьківщину.

Модератор заходу – Андрій Куликов, журналіст, співзасновник Громадського Радіо.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Людмила Кудря