Неділя, 1 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

image13 грудня в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося засідання Пісенно-туристського клубу.

Розпочалось засідання з перегляду любительського фільму Тетяни Козловської про сходження на гору Петрос взимку в складі групи з 12 осіб. Коментуючи фільм, вона з акцентувала увагу на важливі чинники при здійсненні походу – попередній досвід сходжень, відповідний рівень фізичної підготовки та погодні умови. Цього разу погода сприяла мандрівникам. Подолавши вершину, вони отримали масу вражень від зимових карпатських панорам, а по закінченню сходження їх чекало знайомство з гуцульською кухнею під розповідь карпатського краєзнавця.

Юрій Симонов презентував тижневий тур «Черкащина 365» мережі «Відпочинок 365». За екскурсійною програмою туру він відвідав столицю часів Богдана Хмельницького – м. Чигирин і розташований там історико-архітектурний комплекс «Резиденція Богдана Хмельницького». У с. Суботові оглянув Іллінську церкву-усипальницю (1653 р.), де був похований гетьман Богдан Хмельницький. Побував і в осередку повстанського руху початку ХХ ст. у с. Холодний Яр, де холодноярці під гаслом «Воля України – або смерть» з 1918 р. по 1922 р. утримували незалежність самопроголошеної Холодноярської Республіки. Запам’ятався тур організованістю та різноманітністю програм для активного дозвілля.

Спогадами про велосипедний похід Албанією поділився Юрій Семенов. За 14 днів група у складі п’яти осіб подолала понад 600 км. Вони відвідали міста Тирана, Поградец, Корча, Гірокастра, Ксаміль, Вльора, де збереглася велика кількість історичних пам’яток – від античних міст до бункерів епохи диктатури Енвера Ходжі. Здивувала своєю широкою смаковою гамою й албанська кухня – суміш турецьких, грецьких і слов’янських гастрономічних традицій. Подорож подарувала мандрівникам незабутні враження й емоції від мальовничих пейзажів гірських масивів і білосніжних пляжів. Звітом про похід став любительський фільм.

Емоційного забарвлення зустрічі додали виступи В'ячеслава Верховського та Сергія Шинкарука. Вони презентували власні гумористичні твори, які викликали щирі усмішки та непідробний сміх у присутніх.

Упродовж зустрічі лунали улюблені пісні туристів у виконанні групи «Віват» та Лідії Козки.

Закінчилось засідання традиційним фото на згадку.

Модератор – керівник клубу, майстер спорту зі спортивного туризму Ігор Корольков.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Тетяна Кириленко