Неділя, 1 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

ШОСТИЙ КИЇВСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ ЛІТЕРАТУРНО-МУЗИЧНИЙ КОНКУРС-ФЕСТИВАЛЬ

«ПРИЧАЛ НА ПОШТОВІЙ»

image2 вересня 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся Шостий Київський міжнародний літературно-музичний конкурс-фестиваль «Причал на Поштовій». Мета конкурсу - фестивалю виявлення, об’єднання та популяризації  творчого музичного  потенціалу представників різних національностей, які мешкають в Україні та за її межами, і висвітлюють у своїх творах духовно-культурні надбання. Враховуючи воєнний стан, конкурс – фестиваль проходив в режимі онлайн.

Цьогоріч літературно-музичний конкурс-фестиваль «Причал на Поштовій» був присвячений Дню Незалежності нескореної України.

Розпочався конкурс-фестиваль з Державного Гімну України та пісні-реквієму «Пливе кача» у пам'ять про загиблих у війні. З вітальним словом до присутніх звернулася засновник та президент літературно-музичного конкурсу-фестивалю «Причал на Поштовій» Тетяна Кудінова.

Тетяна Кудінова – член Національної спілки письменників України, почесний член, академік Спілки незалежних Болгарських письменників, почесний член Спілки письменників Чорногорії, керівник літературної вітальні «ОППіР» (Об’єднання письменників, поетів і романтиків) при НСПУ, головний редактор Альманаху літературної вітальні «ОППіР», володар спеціальної премії «Жінка року – 2019» у номінації «Жінка-науковець», лауреат багатьох міжнародних літературних премій і нагород.

Від Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого тепло привітала учасників фестивалю заступник генерального директора з питань інформаційно-бібліотечного обслуговування користувачів, Наталія Цукренко. Привітання також прозвучали від голови журі Людмили Кулєшової та заступниці головного редактора Всеукраїнської газети «Справи Сімейні», член НСЖУ  Людмили Грабовенко.

Бажаючих взяти участь у чудовому мистецькому дійстві було чимало.  Професійні майстри, аматори, творчі колективи, молодь віком від 16 років +. (Всього – 152 конкурсанти). У конкурсі брали участь багато цікавих і талановитих поетів, письменників, співаків, композиторів з різних куточків України – Черкас, Одеси , Василькова, Боярки, Києва, Херсона Миргорода  Одеси, Ірпеня та Броварів. Надзвичайно колоритними були виступи зарубіжних конкурсантів із Японії,  Польщі, Китаю, Німеччини,  Франції, які змагались у номінаціях «поезія», «мала проза», «авторська пісня», «композиторська творчість», «вокальне мистецтво», «три в одному (автор слів, музики та виконавець)», «гість Інкогніто», академічний вокал, естрадний вокал, народний спів (пісні народів світу), три в одному – автор віршів, музики і виконавець. За традицією, на фестивалі було визначено наймолодшого виконавця – «майбутня надія нації».

Оцінювало майстерність конкурсантів поважне професійне журі: голова – Людмила Кулєшова, оперна співачка, заслужена артистка України, радник з питань культури Асоціації військових вчених; заступник голови – Інна Ковальчук, поетеса, володарка багатьох всеукраїнських і міжнародних літературних нагород. Члени журі: Раїса Недашківська – народна артистка України; Василь Ростовський – поет, член НСПУ; Валентин Касьянов - композитор, старший викладач кафедри інструментально-виконавської майстерності Київського університету ім. Бориса Грінченка, член Національної Всеукраїнської музичної спілки України, заслужений діяч мистецтв України, відмінник народної освіти; Вікторія Касьянова – доцент кафедри теорії та методики музичної освіти, хорового  співу і диригування НПУ імені М. П. Драгоманова, художній керівник  Арт-студії «New Song» Київського університету імені Бориса Грінченка, заслужений діяч  мистецтв України.

У підсумку напруженої боротьби було визначено переможців та лауреатів, які відповідно одержали нагороди: Гран-Прі, дипломи лауреатів та подяки.

Надзвичайна атмосфера доброзичливості, підтримки, розуміння створили хороший настрій. Конкурс–фестиваль-став святом поезії і пісні, де поруч з професійними виконавцями змагалася талановита молодь, демонструючи артистизм, вокальні та поетичні здібності.

Насамкінець у виконанні всіх присутніх у залі пролунала пісня на слова поетеси Тетяни Кудінової «Талою водою плине час», яка вже стала візитівкою конкурсу-фестивалю «Причал на Поштовій» у перекладі українською мовою постійної ведучої фестивалю Анни Григорович.

Співорганізатори: Департамент культури Київської міської державної адміністрації, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, Національна спілка письменників України, Український фонд культури ім. Бориса Олійника, Міжнародна громадська організація «Федерація жінок за мир у всьому світі».

 

Інформацію підготувала

провідний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Лариса Совершенна