Субота, 27 липня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

16 серпня 2023 року у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого до Дня Незалежності України відбулося Представлення першої збірки поезій українською та вірменською мовами «Василь Стус. О Боже, тиші дай!» (Єреван, Антарес, 2016). Ініціатор і організатор видання книги Размік Маркосян – ідейний та тюремний друг Василя Стуса, колишній радянський дисидент, асоційований член Національної об’єднаної партії Вірменії, член Об’єднання національного самовизначення.

Збірка вперше знайомить вірменського читача із сповненою філософських роздумів поезією Василя Стуса – видатного українського поета-шістдесятника, дисидента, багаторічного в’язня радянських таборів. До збірки увійшли 124 вірші всіх періодів, серед яких – 58, що були передані пану Разміку у Мордовському таборі Василем Овсієнком та врятовані від знищення тюремщиками.

З привітанням з Вірменії до присутніх через онлайн зв’язок звернувся пан Размік Маркосян та розповів історію створення збірки. Він додав, що відбуваючи термін заслання в ГУЛАГє, познайомився з багатьма українськими дисидентами, які були світлими і мужніми особистостями, і якими Україна може пишатися. З Кам’янця-Подільського до обговорення долучився Олег Рарицький – професор, д-р наук, зав. кафедрою Кам’янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка, нині військовослужбовець ЗСУ, який закцентував увагу на великому значенні творчості Василя Стуса для наукової спільноти.

Під час заходу сестра поета Марія Стус поділилась спогадами про брата; письменниця Маргарита Довгань розповіла про багаторічну дружбу з Василем Стусом; надзвичайний та Повноважний Посол України в республіці Вірменія (1996-2001, 2005-2010) Олександр Божко розповів про першу презентацію збірки в Музеї С. Параджанова в Єревані за участі відомих культурних діячів Вірменії, про творчу співпрацю з перекладачкою збірки Еразік Григорян.

Присутні подивились відеопрезентацію про життя Василя Стуса, підготовлену науковими співробітниками Музею шістдесятництва.

У творчій частині заходу вірші Василя Стуса виконали студентки КНУТКіТ ім. І. Карпенка-Карого Маргарита Гула та Софія Саніна. Сонату № 7 Л. Бетховена, улюбленого композитора поета, виконав випускник НМАУ ім. П.І. Чайковського Олександр Бондар. Вірші поета також були почуті з відеоматеріалів у виконанні самого Василя Стуса, а також – Василя Овсієнка та Галини Стефанової. 

Партнери заходу – Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, Музей шістдесятництва, Громадська організація «Київське товариство політв’язнів та репресованих».

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

Фото бібліотекаря відділу обслуговування користувачів Олесі Наталич