Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ документального фільму «Бальний король» (реж. С. Ліщинська, 2019)

 

image27 квітня 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ документального фільму «Бальний король».  

Документальний фільм «Бальний король» — це філософська притча про життєвий шлях людини. Історії трьох героїв переплітаються в загальну розповідь про Майстра: в юності ми, отримуючи підтримку близьких і вчителів, оволодіваємо майстерністю, якій служимо, і яка стає виправданням нашого існування; потім ми вчимо майстерності інших, а в кінці залишаємося з порожніми руками, і лише стоптані черевики — єдине наше надбання.

Петро Горголь, головний герой фільму, який вже 40 років рухається по життю в ритмі танцю. Фільм через особисту історію головного героя та його учнів і колег познайомив глядача з тонкощами танцювального мистецтва, з етикою та естетикою бального танцю. А також з його цілющими особливостями та здатністю благотворно впливати на формування особистості, на покращення емоційно-психологічного стану людини. За допомогою танців людина висловлює свої думки, почуття, які вона не може проговорити. Людина отримує подвійний психотерапевтичний ефект. По-перше, вона внутрішньо очищується, адже «витанцьовує» те, що накипіло в душі. А по-друге, за допомогою рухів пластика людини ніби промальовує і закріплює свою лінію поведінки, людина стає такою, якою вона хотіла би бути.

Стрічка «Бальний король» — це також дивовижне поєднання реальності, граціозної праці танцюристів, таланту, щирості, любові та надії. Блискуча операторська робота та вишуканий монтаж стрічки не давали повірити в те, що  фільм документальний. Але всі герої справжні, і проживали вони перед камерою власне справжнє життя.

Головна ідея фільму: не важливо звідки ти, головне — хто ти є і ким себе відчуваєш.

Фільм створено за підтримки Українського культурного фонду. Режисерка — Світлана Ліщинська, операторка — Тетяна Дуднік, композитор — Олександр Бурміцький, звукорежисер — Сергій Прокопенко, режисерка монтажу — Марина Майковська, продюсерка — Надія Грачова.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Юлія Гриценко