Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Дня Чорнобильської трагедії»

 

На Чорнобиль журавлі летіли,
З вирію вертались навесні.
Як сніжниця, попелище біл
е
Розвівалось в рідній стороні.

Дмитро Павличко  

 

imageВ історії нашого народу чимало скорботних дат, спогади про які пронизує серце гострим болем. Одна з них – 26 квітня 1986 року, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Це день, коли про Чорнобиль почув увесь світ, а Чорнобильська атомна електростанція (ЧАЕС) стала символом наймасштабнішої техногенної катастрофи в історії людства.

26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці ЧАЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор і спричинив викид  радіоактивних речовин в атмосферу. Ця трагедія не має аналогів за обсягами забруднення природного середовища, негативного впливу на здоров’я та психіку людей, їхній побут і соціально-економічні умови життя. Її наслідки ще відчуватимуть на собі майбутні покоління. Волею долі, епіцентром ядерної аварії стала саме наша багатостраждальна українська земля.

До ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС було залучено величезну кількість людей різного фаху та соціального стану: військових, пожежників, науковців, водіїв, медиків і багатьох інших. Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986 року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним «саркофагом», збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів. 

Щорічно у ці квітневі дні ми вшановуємо пам’ять героїв-ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, які ціною власного життя і здоров’я врятували майбутнє мільйонів людей. Чорнобиль – це не тільки відблиск трагедії, але й символ безсмертя, мужності і героїзму багатьох тисяч людей, які брали участь у ліквідації аварії.

До 37-х роковин Чорнобильської трагедії в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку «До Дня Чорнобильської трагедії», на якій представлені документальні, художні твори та статті з періодичних видань про техногенну катастрофу XX століття, жахливі наслідки аварії, спогади про тих, хто ціною власного життя врятував світ, соціальний захист постраждалих в аварії. Експозиція містить документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого, для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою :

вул. Михайла Грушевського, 1

2-й поверх, загальний читальний зал №1.

Термін експонування: 24 квітня – 30 квітня 2023 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліограф

відділу обслуговування користувачів Наталія Пушненко

 

image