П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 150-річчя від дня народження М. І. Міхновського (1873–1924),

громадського та політичного діяча, юриста, публіциста, учасника боротьби

за незалежність України у XX столітті

 

imageМикола Міхновський народився 19 березня 1873 р. в селі Турівка (нині село Згурівського району Київської області.) у родині сільського священника.

Закінчивши гімназію, Микола Міхновський у 1891 р. вступив до Київського університету св. Володимира. Навчаючись на юридичному факультеті університету він долучився до українського національного руху й став членом «Молодої громади», а у 1891–1893 рр. входив до таємної політичної організації «Братство тарасівців» та був автором її програми «Кредо молодого українця». Після закінчення університету, працював в одній з адвокатських контор м. Києва.

1898 р. переїхав до Харкова, зайнявся адвокатською практикою та швидко завоював авторитет серед української громадськості міста. У 1900 р. став одним з засновників Революційної української партії (РУП). На пропозицію керівництва РУП написав для неї програму «Самостійна Україна» (того ж року її було видано окремою брошурою у м. Львові), в якій вперше висунув ідею політичної самостійності України.

У 1902 р., після розриву з РУП, Микола Міхновський заснував Українську народну партію (УНП), що проголосила своєю головною метою боротьбу за незалежність України. У програмних виданнях партії «Робітнича справа у програмі УНП», «Справа української інтелігенції у програмі УНП», «Десять заповідей УНП» розробив основні засади та принципи українського націоналізму.

М. Міхновський намагався донести свої ідеї через видання, які він редагував або видавав у різні роки, зокрема, «Самостійна Україна» (1905), «Хлібороб» (1905), «Запоріжжя» (1906), «Слобожанщина» (1906) та «Сніп» (1912-1913).

Під час першої світової війни – поручик, служив у Київському воєнному окружному суді. Разом з однодумцями розробив програму творення українського війська, яку з початком Української революції 1917–1921 рр. активно втілював у життя. Засновник і керівник утвореного 16 березня 1917 р. Українського військового клубу імені гетьмана Павла Полуботка, член Українського генерального військового комітету (УГВК), один з організаторів 1-го Українського полку ім. Б. Хмельницького. Діяльність Миколи Міхновського, спрямована на утворення української армії, не була підтримана більшістю керівництва УЦР, і після Першого Українського військового з'їзду 1917 р. (18–21 травня) він вийшов зі складу УГВК та згодом був відправлений на Румунський фронт.

Повернувшись з фронту, М. Міхновський продовжував пошуки джерел розв’язання  проблеми самостійної України. Восени 1917 р. оселився на Полтавщині, приєднався до Української демократичної хліборобської партії (УДХП) й сприяв поширенню її впливу.

За Української Держави перебував в опозиції до влади, був одним з лідерів УДХП. Після початку протигетьманського повстання 1918 р. виступав за примирення сторін (гетьмана П. Скоропадського та Директорії УНР) та утворення коаліційного кабінету при збереженні гетьманату. Разом із хліборобами-демократами розробляв план усунення Директорії УНР від влади шляхом встановлення військової диктатури.

З 1920 р. перебував у м. Новоросійську, звідки марно намагався емігрувати. Деякий час жив на Кубані, учителював, працював у кооперації.

У 1924 р. повернувся до м. Києва, де його одразу заарештували, але після кількох днів допитів опинився на волі. Наступного дня після звільнення 3 травня 1924 р. Миколу Міхновського знайшли повішеним, проте обставини смерті остаточно не з'ясовані.

До 150-річчя від дня народження М. І. Міхновського (1873–1924), громадського та політичного діяча, юриста, публіциста, учасника боротьби за незалежність України у XX столітті в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку, яка містить праці М. Міхновського та видання про його громадсько-політичну діяльність й життєвий шлях.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 17 березня - 3 квітня 2023 р.

  

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Тетяна Кириленко

 

 image