П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Фестиваль мистецтв «Шевченківський березень»


image18 березня 2023 року в межах XXVIII мистецького фестивалю «Шевченківський березень – 2023» у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась концертно-театральна фантазія за мотивами опер Миколи Лисенка, Семена Гулака-Артемовського «Студенти співають оперу».

Щорічна, великомасштабна мистецька акція презентує творчі можливості й здобутки виконавської школи Київської муніципальної академії музики ім. Р. М. Глієра.

Кожного року фестиваль мистецтв триває в Києві протягом цілого місяця і є культурною подією, що не має аналогів у творчому житті столиці. Десятки знаних сьогодні фахівців музичної галузі в Україні почали свій творчий шлях у мистецтві саме на концертних сценах фестивалю. Він презентує різноманітні за спрямуванням та побудовою концерти – академічні, фольклорні, джазові, популярної естрадної музики, у яких беруть участь великі творчі колективи: оркестри, хори, ансамбль скрипалів та інші ансамблі, солісти-інструменталісти та вокалісти. Репертуар концертів складають кращі твори вітчизняної та зарубіжної класики, сучасна музика, фольклорні перлини у автентичному варіанті та обробках, джазові мініатюри, твори популярної музики, прем’єри новостворених композицій.

Цьогоріч, вперше мистецький фестиваль «Шевченківський березень – 2023» відбувся у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого.

Студенти співали оперу! Перед глядачами у переповненій залі відбувся яскравий калейдоскоп з уривків улюблених опер та солоспівів українських композиторів: М. Кропивницького – «Соловейко»; М. Лисенка – сцена із ІІ дії опери «Наталка - Полтавка»; неперевершена  О. Білаша – «Полтавська полька»; М. Вериківського – арія Панночки з опери «Вій»; А. Кос-Анатольського – «Соловейко»;        С. Гулак-Артемовського – сцени з опери «Запорожець за Дунаєм». Лунали і прекрасні народні українські пісні в обробці українських композиторів.  Атмосферу залу під час концерту  не можна передати словами – її треба було відчути, насолоджуватись натхненністю, виконавською майстерністю та артистизмом подачі творів! Емоційна українська музика, красиві національні костюми, милозвучні голоси створили святкову атмосферу в залі. Студенти продемонстрували можливості сценічного перевтілення, створюючи образи улюблених героїв українських опер. Кожний виступ майбутніх артистів супроводжувався гучними оплесками.

Фіналом стало виконання всіма учасниками концерту Молитви Андрія С. Гулак-Артемовського з опери «Запорожець за Дунаєм». Соліст Олександр Пилипчук.

Творчий  керівник концерту – лауреатка міжнародних конкурсів Любов Канюка, концертмейстер – лауреатка міжнародних конкурсів Ірина Паламаренко.

Ведучою концерту була Ольга Шевченко, яка не тільки оголошувала виступаючих, але й перед кожним виступом цікаво розповідала про історію написання творів та їх композиторів.

Інформацію підготувала

Провідний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності

Лариса Совершенна