П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

18 лютого 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася театралізована презентація роману Олександра Балабка «Кімоно для Баттерфляй» до 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької.

Соломія Амвросіївна Крушельницька (23.09.1872-16.11.1952) – геніальна українська оперна співачка, педагогиня. За життя визнана найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. У Крушельницької складалася блискуча кар’єра. Проживаючи в Італії, співачка тріумфально гастролювала в Португалії, Єгипті, Алжирі, Іспанії, Аргентині, Бразилії, Франції. Соломія Амвросіївна завжди включала в свої програми українські народні пісні, які безмежно любила, а також твори українських композиторів.

Вона прославила Україну та українську пісню на весь світ. За оцінками критиків, успіх С. Крушельницької на оперних сценах був нічим іншим, як визнанням української музики та вокального мистецтва.

Роман О.В. Балабка «Кімоно для Баттерфляй. Із життя Соломії Крушельницької» (Чернівці, Видавничий дім «Букрек», 2022) – захоплива оповідь автора про богемне життя всесвітньо відомої співачки, сповнене великого тріумфу та великої драми. Роман майстерно написаний чудовою мовою, художньо оформлений в стилі модерн, містить багато цікавих фото.

Олександр Васильович Балабко – український письменник-мандрівник, публіцист, поет-пісняр, журналіст, член Національної спілки журналістів України (1982 р.), Національної спілки письменників України (2006 р.), член правління Асоціації діячів естрадного мистецтва України (2019 р.).

В театралізованій презентації роману у форматі літературно-музичної композиції «Вишиванка і кімоно» взяли участь автор, народна артистка України Світлана Мирвода та ведуча, публіцистка Галина Дацюк. Виконуючі ролі різних персонажів твору учасники дійства занурили слухачів в атмосферу яскравого життя Примадонни та її друзів, приятелів, партнерів по сцені, сучасників. Постановку прикрасили українські народні пісні з репертуару Соломії Крушельницької у виконанні Світлани Мирводи.

Виконавців привітали представники партнерів заходу – від Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого заступник генерального директора Наталія Цукренко, від Громадської організації «Спілка жінок міста Києва» голова Спілки Лідія Москаленко, від Видавничого дому «Букрек» Ігор Туржанський.

Присутні реагували оваціями, а Бібліотека отримала від автора в подарунок примірник роману.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото бібліотекаря відділу обслуговування

користувачів Анастасії Опімах