Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

2 лютого 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація альбому «Любов Панченко. Повернення» до 85-річчя від дня народження української художниці Л.М. Панченко.

Любов Михайлівна Панченко (02.02.1938-30.04.2022) – українська художниця-модельєрка, почесна громадянка міста Бучі, лауреатка премії імені Василя Стуса, членкиня Союзу Українок. Належала до групи мисткинь-шістдесятниць, які відроджували українську культуру в часи хрущовської відлиги.

Вся творчість художниці мала яскраво виражений український колорит, що в часи комуністичного застою вважалося проявом «буржуазного націоналізму» і, відповідно, гальмувалося, замовчувалося владою. Звідси відсутність персональних виставок і публікацій. Зараз роботи Любові Михайлівни можна побачити у приватних колекціях її друзів, а також у Музеї шістдесятництва в Києві.

Вона малювала писанки, вишивала національні строї для хорів, збирала гроші для допомоги політв’язням, які відбували покарання «за антирадянську агітацію та пропаганду». За її участі в Києві відродилася традиція різдвяного колядування та вертепу. У часи розквіту свого яскравого таланту вона створює серію акварелей, моделі одягу, зразки вишивок, графічні заставки до книжок, живописні полотна. Чимало розробок її вишивок публікувалися у журналі «Радянська жінка».

Альбом «Любов Панченко. Повернення» (Київ-Харків, Видавець Олександр Савчук, 2022) – перше і поки що єдине видання її творів, підсумок її життя і, водночас, повернення її імені в українське мистецтво.

На заході упорядниця та авторка передмови, завідувачка Музеєм шістдесятництва Олена Лодзинська ознайомила присутніх з біографією художниці, розповіла про участь Любові Михайлівни в київському Клубі творчої молоді, як майстриня створювала свої роботи, перебуваючи під пильним наглядом співробітників КДБ.

Відомий український художник-графік, доцент Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, академік Національної академії мистецтв України, автор передмови Василь Перевальський розповів, як майстриня наполегливо вчилася, прагнучі розширити свій світогляд, як опановувала різні техніки виконання художніх творів. Зростала і її свідомість, коли дізнавалась про знищення тоталітарним режимом сотень видів українських вишивок, про утиски з боку радянської влади щодо збереження національної ідентичності в східній Україні.

Онлайн-зв’язком до виступаючих доєдналась упорядниця видання, кандидатка історичних наук, доцентка, співробітниця Українського інституту національної пам’яті Любов Крупник, яка перебуває наразі у міській Бібліотеці Рачиньських (Познань, Польща)  Науковиця розповіла яким нелегкими були зусилля по створенню альбому. Підкреслила відповідальну участь видавця, який під обстрілами в героїчному Харкові виконав взяті на себе обов’язки з друку.

Приємним сюрпризом стало сердечне привітання від імені колег Бібліотеки Рачиньських та їхнє повідомлення про ряд зустрічей, присвячених українській культурі, що відбулися та відбуватимуться в Бібліотеці, про закуп книг українською мовою та збільшення кола читачів в їхньому закладі. Висловили надію, що «вже невдовзі затріумфує добро».

Після перегляду відео-презентації альбому художниця, старший викладач Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, заслужена артистка естрадного мистецтва України Наталія Полтавець висловила своє враження щодо презентації та виконала українську народну пісню «Летіла зозуля».

У заході взяли участь: Наталія Дяченко-Забашта, доцент кафедри моделювання костюму КДАДПМД ім. М. Бойчука та Тетяна Серебренікова, завідувачка дитячою бібліотекою імені Василя Симоненка ЦБС Голосіївського району м. Києва, майстриня вишивки, волонтерка.

Партнери заходу Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого та Музей шістдесятництва.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

 відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото головного бібліотекаря

відділу обслуговування користувачів Анни Cладкової