Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Невідоме київське Лівобережжя»

  Зустріч з краєзнавцем,письменником

Олександром Михайликом

image10 лютого 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася зустріч з Олександром Михайликом, краєзнавцем, письменником «Невідоме київське Лівобережжя».

Олександр Михайлик вже тривалий час цікавиться історією Києва, досліджує його забудови та формування житлових місцевостей. Краєзнавець працює з архівними документами і матеріалами, фотографує залишки старовини та неочевидні пам’ятки, розшукує авторів архітектурних проєктів.

Історія Києва сповнена цікавих сторінок, але міські околиці часто позбавлені належної історичної уваги, попри те, що є частиною спільної історії столиці.

У співавторстві з колегою-краєзнавцем Семеном Широчиним, письменник видав серію книг «Невідомі периферії Києва». Побачили світ краєзнавчі дослідження про Святошинський, Голосіївський та Солом’янський райони; Новий Печерськ; Північне, Центральне і Південне Лівобережжя.

Під час зустрічі, котра у зв‘язку з повітряною тривогою проходила в укритті, мова йшла про історію забудови та розвитку лівобережної частини Києва, його житлові масиви і об’єкти. Дослідник умовно розділив її територію на 3 частини: Північне, Центральне та Південне Лівобережжя. Межею Північного Лівобережжя  києвознавець обрав Броварський проспект та північну гілку залізниці, Південного – південну гілку залізниці, лінію Київ-Ніжин. Простір між ними віднесли до Центрального Лівобережжя.          

Доповідач розповів про нові магістралі та робітничі будинки; ансамблі селищ та перші київські масиви; школи та палаци культури; втрачені споруди та нереалізовані задуми. Зосередив увагу на процесах формування сучасної забудови київського Лівобережжя, проаналізував проєкти житлових районів та генеральні плани, що дало змогу відчути ритм життя людей, які мешкають на лівому березі столиці.

Присутні почули багато маловідомих фактів про київське Лівобережжя. Зокрема, тут збереглося майже 10 споруд, зведених до 1917 року, на Лівобережжі знаходиться найвіддаленіша від Майдану Незалежності місцина Києва – Красна казарма, відстань до неї становить 32 кілометри; жителі села Троєщина у 1965 році за три дні перенесли сільську церкву на теперішнє місце, інші.

Розповідь супроводжувалась ілюстративними матеріалами: картами, космічними знімками, рідкісними архівними світлинами та сучасними фотографіями київського Лівобережжя, що зробило зустріч надзвичайно змістовною та яскравою.

У заході взяли участь студенти Університету третього віку, користувачі та працівники НБУ ім. Ярослава Мудрого.

Присутні висловили щиру подяку краєзнавцю, побажали міцного здоров`я, творчих успіхів і нових захоплюючих подорожей у світ культурної спадщини.

Завершилась зустріч неформальним спілкуванням та автограф-сесією.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Людмила Кудря