П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).


Вечір пам’яті видатної піаністки та  педагога

Лідії Борисівни Шур

 

image3 грудня 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого у Музичному клубі  «Академія» відбувся концерт пам’яті видатної піаністки та педагога Лідії Борисівни Шур.

Лідія Борисівна Шур народилася 21 листопада 1911 року. Займатися музикою почала з 11 років. Закінчила Музично-драматичний інститут ім. М. В. Лисенка в Києві  (1930 р.), а в 1934-1938 рр. – аспірантуру Київської консерваторії.

З 1934 року розпочалася її концертно-виконавська діяльність, тоді ж вона отримала звання дипломанта на Всеукраїнському конкурсі виконавців.

З початком Другої світової війни, Л. Б. Шур у складі концертних бригад виїздила на діючі фронти, до військових частин на Далекому Сході, Крайній Півночі.

З 1952 року і до останнього дня життя, Л. Б. Шур працювала викладачем кафедри спеціального фортепіано Київського музичного училища. (Київської муніципальної академії музики імені Р. М. Глієра).

За роки роботи у консерваторії і училищі вона виховала понад 250 фахівців, створила свою фортепіанну школу, представники якої працюють у багатьох навчальних закладах світу. Серед яких – Всеволод Большем (Данія), Вадим Рехліс (США), Ілля Шепс (Німеччина). В Україні продовжують служіння музиці провідні викладачі Київської спеціалізованої музичної школи-інтернату ім. М. В. Лисенка Ніна Найдич;  заслужена артистка України, концертмейстер Національної опери України ім. Т. Г. Шевченка Майя Шляпочник. У Київській муніципальній академії музики ім. Р. М. Глієра працює проректор з творчої та навчально-виробничої роботи, заслужений діяч мистецтв України, доцентка Мальвіна Зарудянська. Серед випускників Лідії Борисівни є і композитори: заслужений діяч мистецтв України, народний артист України, лауреат Державної премії імені Олександра Довженка Володимир Губа, Тарас Ященко (Німеччина), а також багато інших, хто чесно і самовіддано працюють у школах і вузах, та відомі в багатьох країнах світу.

Педагогічний внесок Лідії Борисівни у розвиток української фортепіанної школи мав би отримати безліч нагород від держави, адже її талант – це перлина у низці масштабних особистостей української музичної педагогіки. Цього, на жаль, не сталося, але Лідія Борисівна отримала найвищу для людини нагороду – щиросердну любов, нескінченну вдячність всіх, хто мав щастя спілкування з нею, кому вона дарувала тепло своєї душі, свій талант і знання, в чиїх серцях про неї зберігається світла пам’ять.

З 1992 року на день народження Л. Б. Шур – 21 листопада в КМАМ ім. Р. М. Глієра відбуваються вечори її пам’яті. Продовжуючи традицію, в цьому році вечір пам’яті відбувся в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого. Нещодавно рояль Лідії Борисівни Шур, який вона заповідала Київській муніципальний академії музики ім. Р. М. Глієра, посів своє почесне місце у конференц-залі Бібліотеки.

Вечір відкрила проректор з творчої та навчально-виробничої роботи, заслужений діяч мистецтв України, професорка Мальвіна Аркадіївна Зарудянська, яка розповіла про творчий і непростий життєвий шлях Лідії Борисівни Шур.  

З повагою і любов’ю Мальвіна Зарудянська згадувала про роки співпраці з колегою,  про її доброзичливість, уважність, повагу до колег, почуття гумору, енциклопедичне знання репертуару, про риси Лідії Борисівни, які приваблювали до неї колег і учнів, викликали почуття поваги як  людини та професіонала.

Ведучим концерту був відомий піаніст, лауреат міжнародних виконавських конкурсів, кандидат мистецтвознавства, професор Київської муніципальної академії музики ім. Р. М. Глієра Артем Ляхович.

У концерті брали участь студенти музичного коледжу – О. Бондаренко, В. Тваровська, Є Пилипенко та В. Білько, М. Дудкевич, М. Степанова К. Бершацька та багато інших. У їх виконанні лунали твори відомих українських та зарубіжних композиторів –  М. Лисенка, Ф. Шопена, А. Штогаренка, Ф. Ліста,  Х. Туріна.

Виконавська майстерність талановитої молоді подарувала слухачам чудовий і незабутній настрій, адже класична музика –  це мова серця, душі та почуттів. То ж слова щирої подяки і гучні оплески заслужено пролунали на адресу юних музикантів.

Інформацію підготувала

провідний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності

Совершенна Л.С.