Неділя, 1 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція

«Святий Миколай в інтерпретації українських митців»

 

image

8 грудня 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого до Дня Святого Миколая відбулась лекція «Святий Миколай в інтерпретації українських митців». Доповідач – Дмитро Степовик, мистецтвознавець, професор.

Під час лекції мова йшла про традиції зображення образу святого Миколая в творах українських митців від часів Київської Русі до XXI ст.

Святий Миколай – один із найшанованіших святих церкви – чудотворець, заступник бідних, захисник дітей, а також покровитель мандрівників. Образ Святого Миколая було створено в багатьох європейських країнах на основі Миколая Мирлікійського.

Святий (Миколай Чудотворець, Микола Угодник, Святитель Миколай, Миколай Мирлікійський) – християнський священник в Римській імперії грецького походження. Народився у 280 році в лікійському місті Патари (нині – Демре, Анталія, Туреччина). За життя був архієпископом Мирлікійським, проповідував істинне вчення церкви.  Помер 19 грудня 350 року, похований у місті Мира. Святим Миколая Мирлікійського оголосили, коли почастішали випадки зцілення хворих, які молилися біля його могили. Перші згадки про вшанування датуються VI століттям.

На Українські землі культ святого Миколая прийшов разом з християнством. Дуже скоро він став одним з найулюбленіших образів українського стародавнього мистецтва, обов'язковою іконою кожної християнської хати.

На честь святого Миколая, котрий уособлює добро і віру, в Україні здавна будували храми. У другій половині XI-го століття у Києві, на Аскольдовій могилі, була збудована церква св. Миколая. На Галицьких землях однією з найстаріших є церква св. Миколая у Львові XIII-го століття.

Найдавнішою вважається Київська ікона святого Миколи (Мокрого) – перша чудотворна ікона Київської Русі, найшанованіша святиня Софії Київської візантійського походження, датована X століттям.

У зображенні Миколая Чудотворця українські митці, не пориваючи з традиціями іконопису, протягом століть створювали образ, максимально наближений до реального життя. Ікона святого Миколая втілює ряд істотних характеристик християнського світогляду та ментальні особливості українського етносу, виступає носієм його художньо-естетичних традицій.

Доповідач звернув увагу, що XX і XXI століття стилізувало і переосмислило ікону. Твори сучасних українських митців не тільки наслідують давніх майстрів у створенні сакрального образу святого Миколая, але і вносять нові елементи. Адже мета сучасних іконописців – унаочнити віру та подати її у новітньому баченні.

Яскравою ілюстрацією до лекції стали відеоряд та тематична підбірка книг із фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Вірші української поетки Зої Ружин у авторському виконанні нагадали про українські народні звичаї та традицiї відзначення Дня Святого Миколая, створили святковий настрiй.

У заході взяли участь студенти Університету третього віку, користувачі та працівники НБУ ім. Ярослава Мудрого. Присутні висловили щиру подяку лектору та побажали подальших творчих успіхів і нових захоплюючих подорожей у світ мистецтва.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.