Вівторок, 16 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна екскурсія музеями Григорія Сковороди в Україні 

«Григорій Сковорода – премудрість простоти»

до 300-річчя від дня народження українського філософа 

 

1 грудня 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого  відбулася віртуальна екскурсія музеями Григорія Сковороди в Україні «Григорій Сковорода – премудрість простоти» до 300-річчя від дня народження українського філософа-мандрівника.

Г.С. Сковорода (3.12.1722-9.11.1794) – всесвітньовідомий український просвітитель, філософ, богослов, гуманіст, поет, педагог. Народився у с. Чорнухи Лубенського повіту. Батьки, Сава та Пелагея, у сім років віддали його до школи. У дев’ять років, лишившись круглою сиротою, хлопчик продовжив навчання та восени 1734 року вступив до Києво-Могилянській академії. Григорій мав багато талантів і вчився всьому легко. Здобув найкращу на той час освіту і став учителем по життю. П’ять років перебував за кордоном: у Будапешті, Братиславі, Відні, Італії, Празі. Сковорода був розумним, знав більше десяти мов, грав на скрипці, бандурі, гуслях, флейті, «умів поводити себе на публіці». Проте відмовився від блискучої кар’єри, став учителем по життю. Маючи беззаперечний талант вчителя, саме таку посаду він обіймав, працюючи офіційно у таких навчальних закладах, як Переяславський та Харківський колегіуми. Під час викладацької діяльності відбувалося становлення та напрацювання філософських поглядів Г. Сковороди. А в  подальшому – це життя мандрівного філософа, коли він визначає концепцію і сутність свого філософського вчення. Помер на 72-му році життя у с. Пан-Іванівка (нині Сковородинівка) на Харківщині.

Григорій Сковорода своїми філософськими творами і способом життя мав значний вплив на сучасників і подальші покоління. Його вчення ніколи не втрачають своєї актуальності  через те, що в центрі уваги його байок, притч, філософських трактатів є Людина. За Сковородою людина в своєму житті має «пізнати себе» та  зрозуміти і усвідомити, що для неї є  «спорідненим», і жити задля добрих справ. То ж джерелом щастя людини може стати будь-яка праця, якщо вона цікава для працюючого та корисна для оточуючих. Учитель закликав не гаяти безцінний час свого життя на дурниці, бо «з усіх втрат втрата часу найтяжча», а його цінність пізнається лише тоді, «коли він втрачений». Аристократ духу, він жив, як античні філософи, за канонами свого вчення.

Вчитель за покликанням, музикант, поет, засновник української класичної філософської традиції, який набагато випередив свій час і, попри спокуси та випробування, зумів зберегти недоторканим найцінніший скарб – власну душу. «Світ ловить людей різними сітями, прикриваючи їх багатствами, почестями, славою, знайомствами, протекціями, вигодами, втіхами і святинею, та найбільш нещасна остання. Блаженний, хто святість серця, тобто щастя своє, не закрив ризою, а волею господньою!». Саме таким чином прожив своє життя Григорій Варсава (син Сави) Сковорода, не спокусившись жодними чеснотами, окрім свободи слова й духу.

Віртуальну екскурсію провела культурологиня, мистецтвознавець, заслужений працівник культури України Світлана Петровська.  Одночасно були використані авторські світлини С. Петровської, зроблені в Чорнухинському літературно-меморіальному музеї Г.С. Сковороди (смт Чорнухи Полтавської обл.); Меморіальному музеї Григорія Сковороди, розташованому в  будинку колишнього колегіуму (м. Переяслав); Національному літературно-меморіальному музеї Г.С. Сковороди (с. Сковородинівка Харківської обл.; Університеті Григорія Сковороди (м. Переяслав).

До присутніх звернувся ініціатор проєкту та співавтор презентації, історик, громадський діяч, голова Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів»  Володимир Петровський, зазначивши унікальність, самобутність, актуальність постаті Григорія Сковороди, який є сучасним і близьким для нових поколінь попри зміну епох. «У кожній новій генерації знаходяться люди, які з різних причин вважають Сковороду «за свого», люблять його як друга і шанують як учителя», – сказав пан Володимир.

Подружжя Петровських, Світлана та Володимир, презентували та подарували Бібліотеці три видання, присвячені 300-річчю Г.С. Сковороди:

 – написані у співавторстві  статті, що яскраво висвітлюють процес становлення і розвитку Г.С. Сковороди як видатного українського вчителя, філософа, просвітителя – В. Петровський, С. Петровська, «Григорій Сковорода – премудрість простоти» (Київ, 2022);

 – літературно-художнє видання – Григорій Сковорода, «Байки Харківські», книга 1 та книга 2 (м. Харків, 2022), адаптовані за принципами універсального дизайну для людей з важкими порушеннями зору (шрифтом Брайля) вперше в Україні.

Серед відвідувачів заходу були присутні викладачі та учні-першокурсники Коледжу морського і річкового флоту Київської державної академії водного транспорту ім. Гетьмана П. Конашевича-Сагайдачного, історик і екскурсовод Олександр Хоменко та користувачі бібліотеки.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото бібліотекаря  Олесі Наталич